Најдобри онлајн лотарии во Бугарија 2023

Во почетокот низ Бугарија имаше и јавни и приватни лотарии. Сепак, владата ги забрани сите лото во приватна сопственост во 2020 година за да го подобри управувањето со игрите на среќа, да се справи со корупцијата и да ги минимизира негативните ефекти од растечката култура на коцкање.

Лотариската индустрија, вредна над 562 милиони долари, сега е под државна контрола. Меѓутоа, обложувачите можат да играат и игри на среќа што се одржуваат во други земји. Се зголемува и бројот на офшор провајдери кои прифаќаат бугарски лото играчи како одговор на зголемениот број обложувачи кои играат игри со томбола.

Најдобри онлајн лотарии во Бугарија 2023
Омилени игри на лотарија на бугарските играчи

Омилени игри на лотарија на бугарските играчи

Тото 2 6/49

Тото 2 6/49 е веројатно најпопуларна локална лотарија во Бугарија. Се одржува двапати неделно, во недела и четврток. Играта вклучува избор на шест главни броеви од базенот на броеви кои се движат од 1 до 49. Нема специјални или бонус броеви вклучени во лотаријата.

Играчите треба само да одговараат на шесте броеви на тикетот за да добијат џекпот. Шансите за победа на Тото 2 6/49 се 1 спрема 13.983.816. Шансите се поголеми од она што го нудат повеќето игри со томбола, па веројатно затоа е доста популарна.

Евромилиони

Евромилиони е една од најголемите наградни игри во Европа и ужива огромна привлечност меѓу бугарските обложувачи. Оваа транснационална игра, лансирана во 2004 година, се одржува двапати неделно. Една од главните причини зошто играта со томбола останува популарна е нејзините високи суми на џекпот.

Односот помеѓу цената на билетот и можниот износ на добивка ја прави играта привлечна за повеќето обложувачи. Сепак, шансите за добивка се релативно мали во споредба со другите лотарии кои нудат помали исплати за добивка. Нешто што треба да се забележи е дека цените на билетите може да варираат во различни земји.

Омилени игри на лотарија на бугарските играчи
Евро Џекпот

Евро Џекпот

Евроџекпот е несомнено една од најдобрите онлајн лотарии во Бугарија и низ Европа. Оваа игра на среќа се игра од март 2012 година со две неделни извлекувања. Шансите за победа се релативно мали, при што шансите за освојување на џекпот се 1 спрема 95.344.200.

Билетите за Евроџекпот се исто така релативно скапи. Сепак, ниските шанси за победа се компензираат со високи суми на џекпот, што е меѓу главните причини за популарноста на играта меѓу бугарските обложувачи.

Играта на лотаријата е исто така релативно лесна, што ја прави погодна за почетници и искусни обложувачи. Играта вклучува избор на пет главни броеви од базен од 50 и дополнителни два броја од базен од 12.

Евро Џекпот
Мега милиони

Мега милиони

Мега милиони е исто така доста популарен меѓу бугарските обложувачи и покрај тоа што е со седиште на друг континент, САД. Лотаријата трае од 2002 година, а извлекувањата се одржуваат секој петок и вторник. Оваа игра е позната по високите износи на џекпот, кои обично започнуваат од 40 милиони долари и се зголемуваат по секое извлекување додека не победи среќниот играч.

Добитниците на џекпот се исплаќаат на дипломирани годишни рати. Играта вклучува избор на пет случајни броеви од збир од 70 и дополнителен број од збир од 25. Шансите за добивање џекпот се мали, но шансите за освојување на која било награда се релативно атрактивни поради многуте понудени нивоа на награди.

Мега милиони
Начини на плаќање во Бугарија

Начини на плаќање во Бугарија

Кредитни картички

Повеќето бугарски обложувачи користат кредитни картички за да ги купат своите билети за томбола. Тоа е затоа што кредитните картички се меѓу најлесно достапните опции за плаќање на лотарија покрај готовина. Користењето кредитни картички за купување билети од најдобрите лото-страници преку Интернет е исто така релативно лесно.

Играчите треба само да ги дадат информациите за нивната картичка и износот за плаќање, а трансакцијата се обработува веднаш. Скоро сите продавачи на билети кои им нудат билети на бугарските обложувачници преку онлајн платформата прифаќаат плаќања со кредитна картичка.

Е-паричници

Електронските паричници се исто така доста популарни меѓу бугарските играчи кои играат онлајн лотарија Бугарија. Повеќето е-паричници се прифатени на меѓународно ниво, што ги прави погодни за бугарските лото играчи кои сакаат да играат лото онлајн. Трансакциите со електронски паричник обично се обработуваат веднаш и без дополнителни трошоци за купувачите на билети. Тие се безбедни, сигурни и лесни за употреба. Уште подобро, корисниците на е-паричник често се наградени со различни лото бонуси.

Банкарски трансфери

Онлајн банкарските трансфери се несомнено еден од најпопуларните методи за депозит, особено меѓу играчите кои сакаат да купат голем број билети по нерешено. Ова обично го прават обложувачите кои сакаат да ги максимизираат своите шанси да добијат џекпот или профитабилна награда.

Тоа обично вклучува лотарија синдикати. Покрај тоа, банкарските трансфери нудат повисоки лимити на трансакции и врвна безбедност. Друга предност на опцијата за плаќање е што сите записи за трансакциите се чуваат на едно место.

Криптовалути

Криптовалутите постепено стануваат популарна опција за плаќање меѓу бугарските обложувачи, главно поради безбедноста и анонимноста. Сепак, бројот на онлајн продавачи на билети за томбола што ја поддржуваат опцијата за плаќање е ограничен.

Начини на плаќање во Бугарија
Дали лотариите се легални во Бугарија?

Дали лотариите се легални во Бугарија?

Законодавство за лотарија во Бугарија

Игрите на среќа се легални во Бугарија од 1957 година, кога беше донесен Законот за коцкање. Законот вклучуваше листа на дозволени коцкарски операции и релевантни прописи. Тоа овозможи да се вршат и приватни и јавни лотали во земјата. Сепак, Законот за коцкање претрпе неколку измени во текот на годините.

Една од најзначајните промени насочени кон игрите на среќа дојде во 2020 година кога бугарскиот парламент донесе закони за забрана на работењето на приватните игри во земјата. Новиот Закон има слични принципи кои ги опфаќаат лотариите на земја и онлајн, но со дополнителни правила кои конкретно важат за онлајн игрите.

Акти за лотарија во Бугарија

Главниот акт со кој се регулираат лотариите во Бугарија е Закон за коцкање, усвоен во закон од бугарскиот парламент во 2012 година. Законот се обиде да го замени претходниот Закон за коцкање од 1999 година, овозможувајќи вклучување на дигитални игри со томбола, кои рапидно растеа во популарност во тоа време. Покрај тоа, на Закон за корпоративен данок на доход исто така важи и за давателите на томбола игри за цели на наплата на данок.

Дали лотариите се легални во Бугарија?
Регулаторно тело

Регулаторно тело

До 2020 година, Државната комисија за коцкање беше регулаторно тело задолжено за наградните игри во Бугарија.

Сепак, ова тело беше обележано со бројни обвинувања за корупција дека државата одлучила да го затвори трајно и да ги префрли регулаторните должности и овластувања на Националната агенција за приходи. Некои од функциите на Националната агенција за приходи вклучуваат следење и управување со сите коцкарски активности.

Ова вклучува придржување кон правилата и прописите, одобрување правила на игра што ги применуваат давателите на услуги, одобрување софтвер што го користат онлајн лото-страници, наметнување санкции кога е релевантно, и советување на државата во врска со измените на законите за коцкање.

Регулаторно тело
Оданочување

Оданочување

Бугарските обложувачници треба да отплатат даноци на сите нивни добивки, според даночните закони на земјата. Тоа вклучува онлајн лото, кои уживаат огромна популарност во земјата. Сепак, секој давател е одговорен за враќање на даноците на владата, што значи дека победниците ги добиваат своите цени со соодветните даночни износи веќе одземени.

Нешто што треба да се забележи е дека законите за оданочување важат само за локалните игри со томбола, кои во моментов ги води државата. Тоа значи дека обложувачите кои играат игри со томбола базирани на офшор не подлежат на локалните даночни закони.

Сепак, можеби ќе треба да плаќаат даноци врз основа на локалните закони што се применуваат во јурисдикцијата на давателот. Сите добивки од игрите на среќа подлежат на данок од 20% од бруто приходот од игри, што значи 20% од позитивната разлика помеѓу приходот собран од облози и платените добивки.

Оданочување
Рекламирање

Рекламирање

Законот за коцкање има строги правила во врска со рекламите за коцкање. На пример, давателите на услуги не можат да испраќаат несакани електронски или примамливи пораки за игрите на среќа до потенцијалните играчи. Некои од законски дозволените функции во рекламите го вклучуваат името на игрите, резултатите од играта и сумата платена за победи.

Рекламирање
Историја на лотариите во Бугарија

Историја на лотариите во Бугарија

Бугарија има долга историја на коцкање, која датира од почетокот на 19 век. Лотариите беа меѓу најраните облици на коцкање во земјата. Имено, лото индустријата во земјава цветаше уште од најрана возраст поради неколку социополитички причини.

Овие игри на среќа останаа нерегулирани неколку децении до крајот на 19 век кога беше донесена регулатива за коцкање. Меѓутоа, бугарската влада во тоа време немала многу ресурси за темелно да ги спроведе новосоздадените закони. Како резултат на тоа, нелегалното коцкање стана широко распространето.

Сите форми на коцкање беа забранети на почетокот на 20 век за да се реши проблемот со нелегалното коцкање, што предизвика многу Бугари да паднат во зависност од коцкање. Сепак, давателите на коцкање главно ја игнорираа забраната бидејќи неколку установи за коцкање продолжија да работат.

Тоа беше овозможено со високите нивоа на корупција кои беа вообичаени во земјата тогаш. Како резултат на тоа, коцкарските установи се маскираа само во пабови, социјални клубови и други установи.

Во 1957 година бугарската држава воспостави монопол за сите игри на среќа, лотарии, спортско обложување и бинго. Тие три беа првите обрасци за коцкање кои беа легализирани во Бугарија по забраната за сите облици на коцкање. Законодавството за коцкање претрпе неколку промени во текот на годините, но лотариите останаа главно легални.

Историја на лотариите во Бугарија
Лотарии во денешно време во Бугарија

Лотарии во денешно време во Бугарија

Со текот на годините, популарноста на игрите на среќа се зголеми во Бугарија бидејќи повеќе играчи се занимаваа со ова хоби. Воведувањето на онлајн игрите со томбола беше фокусна точка во историјата на коцкањето на земјата, што ја подобри пристапноста до овие игри на среќа. На пример, обложувачите во денешно време можат да купат билети од офшор-базирани провајдери.

Тоа им дава пристап до игри со томбола со поголеми џекпот, подобри шанси за победа или кој било друг префериран критериум. Понатаму, играчите можат брзо да добијат резултати од лото преку неколку онлајн платформи, минимизирајќи ги неподигнатите награди.

Друг фактор што придонесува за високата популарност на наградните игри во Бугарија се ефективните маркетинг стратегии што ги користат офшор провајдери. Маркетиншките стратегии помагаат да се изложат потенцијалните играчи на повеќе опции од оние што ги нудат државните лотарии.

Лотарии во денешно време во Бугарија
Иднината на лотариите во Бугарија

Иднината на лотариите во Бугарија

Повеќето експерти предвидуваат дека игрите на среќа ќе останат легални во Бугарија уште долго време. Тоа е затоа што помага да се генерираат значителни приходи за државата. Сепак, има повеќе индикации дека пејзажот на игри ќе биде приватизиран, потег што се очекува да запали огромен раст во бугарската индустрија за коцкање.

Иднината на лотариите во Бугарија
Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Дали лотариите се легални во Бугарија?

Да. Лотариите во моментов се легални во Бугарија, според најновата измена на Законот за коцкање. Сепак, на локалното население им е дозволено да играат само на државните игри на томбола. Понатаму, незаконски е секој приватен провајдер да ги базира своите операции во земјата. Законот бара и бугарските обложувачници кои играат лото онлајн да имаат 18 години или постари.

Дали бугарските играчи можат да играат на меѓународни лотарии?

Не постојат посебни бугарски закони кои им забрануваат на обложувачите да играат игри со лотарија на офшор. Играчите на тој начин можат да играат на најдобрите онлајн лотарии во Бугарија. Сепак, играњето офшор игри значи дека бугарскиот регулаторен орган за коцкање не ги штити играчите. Од играчите, исто така, може да се бара да плаќаат даноци до соодветната јурисдикција.

Колку лотарии се достапни во Бугарија?

Технички, во Бугарија има само една државна лотарија, позната како ТОТО 2. Сепак, постојат неколку опции за игра за лотаријата, кои имаат независни извлекувања. Различните опции TOTO 2 вклучуваат 6/49, 6/42, 5/35 и 5/50+1/12. Покрај тоа, бугарските обложувачници можат да пристапат до разни други игри на среќа надвор од земјата со купување на соодветни билети преку Интернет од одобрени продавачи на билети.

Најчесто поставувани прашања