Билети за лотарија: Каде одат приходите?

Вести

2022-10-11

Трошењето на приходите од лотарија не е сè за исплата на добивки, спротивно на она што многу луѓе го мислат; тоа оди многу подалеку од тоа. На пример, ретко кога љубителите на лотарија помислуваат на сениорските центри во Пенсилванија, училниците на јавните училишта во Флорида или патеките во Колорадо. 

Билети за лотарија: Каде одат приходите?

И додека специфичните системи за лотарија се разликуваат од една држава до друга, реалноста е дека секоја држава канализира дел од приходите генерирани од продажбата на билети за единствени причини.

Дистрибуција на приход од билети од лотарија

Постојат три главни категории на приходи од лотарија. Тие вклучуваат дистрибуција до државите каде што се продаваат билетите, режиски трошоци и добивки и провизии платени на победниците и продавачите на билети.

Се расипа

Општо земено, помеѓу 50 и 60% од лотарија продажбите се исплаќаат на победниците, вклучително и добитниците на мали награди и оние кои го постигнале џекпотот. Комисиите за продавачите на билети, вклучувајќи билети за помали награди и џекпот, добиваат околу 5% од приходите. Но, лотариите имаат оперативни трошоци, како што се надоместоците на продавачите, огласите и платите на персоналот, кои тие мора да ги исполнат. Тоа трае околу 10%. Преостанатиот приход се дели меѓу државите учеснички, врз основа на договорен модел, што може да биде бројот на продадени билети.

Како државите ги користат фондовите за лотарија

Како што споменавме претходно, секоја држава одлучува како да ги користи своите пари. Иако средствата одат за јавното образование во повеќето случаи, многу држави ги посветуваат и на други причини. Се разбира, постојат многу лотарии ширум светот, и секој од нив има јасни насоки за тоа како се трошат парите. 

На пример, 50% од продажбата на билети на Powerball и Mega Millions оди кај добитниците на лотаријата. Тоа значи дека преостанатите 50% одат за администрација на лотарија, правни такси, провизии за трговците на мало и други причини што ги одредува државата (добротворни цели, стипендии итн.).

Во Колорадо, добротворните средства се дистрибуираат до разни трустови и организации чија цел е да го зачуваат дивиот свет на државата. Оттука, тие го поддржуваат дивиот свет секогаш кога играчот купува билет за лотарија во Колорадо. Во случајот на Флорида, неоткриена сума од продажбата на билети за лотарија оди за маче од државниот фонд за зајакнување на образованието. Во консултација со Министерството за образование на Флорида, законодавниот дом на државата одлучува како се трошат парите.

Тексас е уште една држава која смета дека јавното образование е добра причина. Како резултат на тоа, секторот има добиено повеќе од 22 милијарди американски долари како донации од лотарии од 1997 година. Во Индијана, приходите од лотаријата одат во Build Indiana Fund, кој помага да се реализираат проекти насочени кон организации за постари/детски лица, да се надгради инфраструктурата и да се зачуваат историските структури во рамките на државата.

Со приходите собрани од продажбата на билети за лотарија во Пенсилванија, државата потрошила најмалку 1 милијарда долари на неколку иницијативи насочени кон помош на старите лица, вклучително и нивните услуги за нега и бесплатен превоз.

Дали треба да се учествува во игри на лотарија?

Па, одговорот на ова прашање зависи од тоа зошто некој игра на лотарија. Иако има такви кои играат игри на лотарија за забава, некои луѓе го прават тоа, надевајќи се дека ќе постигнат џекпот или барем ќе освојат награда, колку и да е мала. 

За оние кои играат лотарии за да добијат пари, треба да запомнат една работа; нивните шанси за победа се помали отколку што би можеле да замислат. Лотариите се игри на среќа, така што никој ништо не може да направи за да влијае на исходот. Ако некој не може да се справи со загуби, тогаш нема потреба да купува лотарија.

Што е со оние играчи кои играат за забава и се во ред со загубите? Па, лотарии се наменети за вакви луѓе. Покрај тоа, со многу системи на лотарија кои насочуваат значителен дел од приходите од билетите за добри цели, играчите можат да се утешат со фактот дека нивните пари одат за да помогнат некому дури и ако загубат. Оттука, вреди да се игра лотарија за оние со добродушно срце.

Најнови вести

BetGames ја започна својата инаугуративна онлајн лотарија игра Instant Lucky 7
2023-08-07

BetGames ја започна својата инаугуративна онлајн лотарија игра Instant Lucky 7

Вести