Водич за лотарија и коцкање

Вести

2022-07-19

Постои многу мала разлика помеѓу коцкањето и лотаријата, што се чини дека повеќето модерни обложувачи не го разбираат. Тоа често води до жестоки дебати меѓу обложувачите кои се обидуваат да направат разлика помеѓу двете. Според законските дефиниции, лотарија е игра со релевантни воспоставени правила каде играчите купуваат билети кои им даваат можност да добијат парични награди или која било друга однапред предвидена награда. 

Водич за лотарија и коцкање

Постојат бројни лотарии што треба да ги разгледаат обложувачите. За почеток, платформи за рангирање на лотарија може да им помогне на играчите да изберат најсоодветен за нив. Од друга страна, коцкањето се однесува на заеднички облог или игра што ги следи утврдените правила за одредување на победничката партија или личност. Учесниците доброволно ги купуваат билетите со ризик да ја загубат вредноста на билетите, со желба да се стекнат со парични или други посакувани вредности.

Сличности што ги прават играчите да ги споредуваат лотаријата и коцкањето

Главната сличност помеѓу коцкањето и лотариите е тоа што обложувачите ризикуваат пари, но имаат шанса да добијат повеќе ако нивните облози се исполнат. Во лотариите, парите што се ризикуваат се износот што се користи за купување на лотарија и чекање за извлекување. Исто така, во коцкањето, обложувачите се обложуваат на исходот од натпреварот.

Друга сличност е тоа што обложувачите немаат начин да го одредат исходот, што значи дека и лотариите и коцкарските настани се игри на чиста среќа.

И кои се разликите?

Главната разлика помеѓу коцкањето и лотаријата лежи во природата на натпреварот. Во лотарии, играчите често се чини дека се натпреваруваат еден против друг. Тоа е затоа што наградите што им се нудат на победниците зависат од сумата собрана од продажбата на билетите. Обложувачите немаат никакво влијание во однос на висината на наградата. 

Со коцкањето, обложувачите играат против операторот на коцкање, а не против други играчи. Обложувачите исто така имаат шанси да влијаат на износите на добивката со избирање на коефициентите што најмногу им одговараат. Постојат неколку видови на коцкање, вклучувајќи спортско обложување и казино игри, од кои сите нудат различни игри и шанси.

Дали лотариите се подобри од коцкањето?

Според повеќето експерти за коцкање, не постои јасен начин да се утврди дали лотариите се подобри од коцкањето. Идеално, сè зависи од преференциите и посебните потреби на играчот. Сите тие нудат високо ниво на возбуда, што повеќето обложувачи обично го бараат, освен паричната награда.

Нивоата на возбуда што обложувачите можат да ја доживеат зависат од неколку фактори. Првата е можната сума на пари што обложувачите можат да ја добијат. Колку е поголема сумата, толку повозбудливо ќе биде искуството. Износот обложен или искористен за купување на лотарија, исто така, придонесува за нивото на возбуда бидејќи укажува на износот што обложувачите ќе го изгубат доколку исходот не оди по својот пат.

Веројатноста за победа е уште еден фактор што придонесува за возбудата што ја нудат и лотариите и коцкањето. Колку се поголеми шансите за победа, толку повеќе обложувачи ќе бидат привлечени и ќе доживеат повисоко ниво на возбуда. Конечниот придонесувач за факторот на возбуда е времетраењето пред да се одредат исходите од облогот и колку време ќе биде потребно пред обложувачите да можат повторно да играат. Колку е пократко времето, толку повозбудлив ќе биде облогот. Играчите, исто така, нема да имаат доволно време да донесат рационални одлуки во врска со повторното играње доколку можноста за повторно обложување се укаже брзо.

Завршни мисли

Судејќи според многубројните мислења, повеќето обложувачи ги сметаат лотариите за форма на коцкање, што е технички точно. Сепак, постои јасна разлика што повеќето обложувачи ја знаат, но не мора да ја ценат. Разликите, исто така, не се толку важни, под услов обложувачите да го добијат она што го сакаат и да уживаат во гејмерското искуство.

Најнови вести

BetGames ја започна својата инаугуративна онлајн лотарија игра Instant Lucky 7
2023-08-07

BetGames ја започна својата инаугуративна онлајн лотарија игра Instant Lucky 7

Вести