Вашиот водич за Lottery Payout Options 2024

Значи, сте добиле лото со златен тикет. Кога станува збор за „проблеми што е подобро да ги имате отколку да ги немате“, да изберете како сакате да ви биде доделена награда на лотарија е таму со некои од најдобрите.

Ако сте среќниот добитник на лотаријата, можете да изберете да ви биде исплатена наградата или како ануитет или како паушал. Кој избор е подобар? Тоа е нешто што се заснова на вашиот сопствен уникатен сет на околности. Во овој водич, ќе ги разгледаме придобивките и недостатоците на секоја алтернатива, а потоа ќе ви помогнеме да го изберете патот што ќе ви донесе најголем успех.

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherAishwarya NairResearcher

Што се случува кога ќе победите на лотарија?

Што треба да предвидите ако броевите на вашиот билет се совпаѓаат со оние на екранот? Конечно, како да ја соберете наградата?

Не брзајте да ја подигнете наградата веднаш откако ќе дознаете дека вашиот билет е победник.

Како што преземате мерки за да го заштитите вашиот добитен тикет и идентитет, исто така е добра идеја да стапите во контакт со доверливи експерти. Имајќи ги на ваша страна може да ви помогне да се справите со новооткриените пари и да ве спречи да направите некои големи прилагодувања во вашиот живот.

Кога ќе се дознае дека сте го збогатиле, ќе бидете преплавени со барања за донации од сите, од организации до одамна изгубени пријатели и семејство, да не заборавиме на финансиските „експерти“ кои се натпреваруваат за вашиот бизнис. Погледнете дали можете да останете анонимни и да избегнете какви било казни со проверка на прописите.

Наместо да ја напуштите работата, да купите скап стан, да започнете колекција на луксузни часовници или да одморите еден месец за да патувате низ Европа, треба да се ставите во подобра позиција и да размислите што сакате да постигнете. Целата оваа активност за привлекување внимание ќе ги натера луѓето да слушаат.

Не правете големи купувања додека не ги утврдите вашите лични и финансиски цели. Чувајте ги вашите трошења под контрола за сега и уживајте во вашиот успех на тивок начин.

Ако веќе немате тестамент, сега е одлична можност да подготвите тестамент и да го сведочите. Ако сакате да бидете сигурни дека вашите пари се безбедни од измамници, друго нешто што треба да направите е да ги истражите даночните правила на државата во која живеете.

Можеби нема да верувате дека тоа е можно, но некој од вашето минато, како поранешен сопружник или поранешен вработен, може да одлучи да оди на суд за да земе дел од вашата заработка.

Како функционира исплата на лотарија?

Сè уште треба да се донесе голема одлука пред да можете да ги заработите вашите добивки: дали ги земате парите сега или се одлучувате за ануитет? Прво, ајде да дефинираме што подразбира секоја исплата, така што овој водич ќе ви помогне да донесете информирана одлука.

Вообичаено, постојат два начина за заработка на добивка на лотарија: единствена паушална сума или периодични плаќања познати како ануитет.

Неколку размислувања, како вашата возраст, финансиска стабилност и инвестициско искуство, може да ви помогнат да изберете кој избор е најдобар за вас. Прашањето е што е подобро? Најдобриот начин на дејствување зависи од индивидуалниот вкус и буџетските ограничувања, затоа изберете мудро.

За споредба, ануитет е а серија на плаќања се врши секоја година, додека паушал е еднократен трансфер на готовина. Кога ќе им биде понудена опцијата, огромното мнозинство на добитници на лотарија избираат исплата во готовина. Примарната придобивка е тоа што тие се гладни за сите пари веднаш. Со парите можете слободно да правите што сакате.

Иако многу добитници на лотарија ја отфрлаат опцијата за годишен ануитет, постои една голема придобивка за постепено прифаќање на вашите добивки: таа делува како картичка за „дополнување“. Општо познато е дека многу добитници на лотарии брзо се пробиваат низ нивните богатства. Ако работите не одат добро првата година, сепак ќе добивате плата годишно и ќе имате многу можности да се подобрите.

Колку време е потребно за да се добие исплата од лотаријата?

Секоја лотарија има свој распоред и начин за верификација на билети и доделување награди. Правилата за американските лотарии како Пауербол и Мега милиони, па дури и за лотарии на државно ниво, се различни од оние во Обединетото Кралство.

Имајќи го кажано тоа, немате за што да се грижите. Можете да очекувате да ги добиете парите што ви се должат во фер временски период.

Меѓутоа, постои една константа: периодот низ кој мора да го земете предвид вашиот билет. Без оглед на тоа каде го набавувате вашиот билет, мора да го потпишете како доказ дека сте сопственик.

Иако повеќето веб-страници за лотарија обезбедуваат една година грејс период за откупување на наградите, некои им дозволуваат на победниците да седат на нивните пари до три години.

Чекањето може да изгледа бескрајно, но запомнете дека е најдобро ако одвоите време. Добивката на лотарија може да ја загрози вашата безбедност. Почекајте најмалку два до три месеци откако првичната јавна возбуда ќе стивне пред да ја соберете вашата готовина.

Ќе имате повеќе време да сфатите како ќе го добиете и ќе управувате со парите, како и да идентификувате професионален тим кој може да ви помогне вам и на вашите најблиски да обезбедите силна иднина.

Која лотарија дава најмногу пари?

Ајде да го погледнеме приземјето - или почетниот џекпот - бидејќи поставува преседан за пристојна исплата на лото џекпот. Почетен џекпот е сума на која џекпот наградата на лотаријата се враќа откако ќе биде освоена.

За разлика од фиксните награди за џекпот, како исплатата од 25.000 долари во Тексас Кеш пет или главната награда од 1 милион долари во лотото во понеделник во АУ Австралија, лото со џекпот за почеток може да продолжи да се зголемува со секое превртување додека не го достигне капачето на лотаријата или додека не биде извлечено.

Соединетите Американски Држави и Европа се дом на најголемите почетни џекпот на лотарија во светот. Двете џекпот на US Powerball и Mega Millions се најголеми во светот. Џекпотот за двете лотарии се превртува на нова сума од околу 20 милиони долари секогаш кога ќе се добие.

Најголемите добивки во неколку лотарии не се ни споредувај со ова! Важно е да се запамети дека објавениот џекпот официјално се одлучува според продажбата на играта и каматните стапки, а се објавува пред секое извлекување.

EuroMillions, паневропски феномен, може да се пофали со вториот по големина џекпот некогаш понуден. Џекпотот започнува од 17 милиони евра и се зголемува со превртување додека не го достигне својот максимален лимит.

Друг пан-европски фаворит, EuroJackpot, со трет по големина почетен џекпот. Оваа лотарија има почетен џекпот од 10 милиони евра, пристојни шанси за победа, и значителна база на обожаватели, така што наградата често се добива далеку пред да го достигне своето ограничување.

Која опција за исплата на лотарија е најдобра?

Како што споменавме погоре, и двете исплати на лотарија имаат свои заслуги. Овде, ќе ги изложиме добрите и лошите страни на секоја опција за исплата.

Опција за исплата на паушална сума

Победниците можат да прифатат еднократна исплата во готовина. Во случај на џекпот од 200 милиони евра, победникот може да земе 140 милиони евра во готовина по оданочување и трошоци.

Кога се разгледуваат даноците, се претпочита паушална сума. Експертите за инвестиции се согласуваат дека паушалната сума има потенцијал да генерира принос поголеми од гарантираниот минимум од 200 милиони долари. Првиот чекор е да откриете колку од исплатата на готовина имате намера да потрошите веднаш.

Една од главните грижи е дека невнимателните победници може да го трошат своето богатство на себе, на своите најблиски и на достојните цели. Познатите луѓе, спортистите и обичните луѓе кои освоиле лото е документирано дека го трошеле своето богатство до степен да поднесат барање за стечај.

Опцијата за ануитет

Ратите се исплаќаат како едно итно плаќање проследено со 20+ рати.

Главната придобивка од добивањето ануитет со значителна сума на пари е спокојството што доаѓа кога знаете дека никогаш нема да останете без пари барем во следните 30 години. Ова може да обезбеди олеснување за фискално конзервативните луѓе или луѓето кои не можат да ги контролираат своите навики за трошење.

Сепак, опасностите постојат. Во текот на 30 години, ентитетот што ја врши исплатата може да ги исцрпи своите ресурси. Се разбира, секогаш ризикувате да не живеете доволно долго за да го потрошите своето богатство.

Дополнително, постои проблем со даноците на имот, кои би се наплатиле од вашиот имот со многу голема стапка ако умрете пред да бидат исплатени сите рати.

Најпопуларниот метод за да ги барате вашите добивки

Општо земено, помалите добивки може да се бараат како готовина преку регистрирани и легитимни места за лото. За поголеми количини, некои земји испратете го преку пошта. За џекпот и екстремно големи суми, најдобро е да го добиете преку банкарски трансфери. Препорачливо е да избегнувате користење криптовалути бидејќи тие се нестабилни и може да ги изложат на ризик вашите средства.

Дали се оданочуваат добивките од лотарија?

Секоја награда што ќе ја добиете, било да е тоа пари, предмет, патување или услуга, подлежи на оданочување. Пазарната вредност на повеќето награди е она што се користи за пресметување на даноците.

Добивките од лотарии подлежат на истите даночни стапки како и другите форми на приход. Бидејќи ова е случај, вашите добивки ќе подлежат на данок на доход со иста стапка како и вашата редовна плата. Секоја година, мора да ја пријавите целата сума што ја добивате на вашата даночна пријава.

Претпоставете дека сте добиле 50.000 евра на лотарија во 2020 година и сте избрале да ги добиете во исплати на ануитети. Ќе треба да ја вклучите оваа сума во вашиот оданочен приход за 2020 година. Истото ако земете паушален износ во 2020 година. Оваа сума исто така мора да се евидентира. Даночниот калкулатор е неопходен уред за оваа намена.

Вашите добивки ќе бидат предмет на автоматско задржување на даночните пари. Преостанатиот дел од вашата даночна обврска за тие парични награди ќе доспее кога ќе ја поднесете даночната пријава.

Дополнително, добивките од лотарија се сметаат за дел од имотот на поединецот. Ова значи дека, по вашата смрт, вашиот имот ќе подлежи на плаќања на данок на наследство (IHT) направени од вашите наследници. Вашиот имот може да се состои од парични средства, недвижен имот или други вредни работи.

Вистината е, ако го освоите џекпотот, даночните луѓе ќе тропаат. Сепак, тоа не значи дека не можете да најдете начини во рамките на законот да го минимизирате вашиот долг кон него. Преземањето на ануитет секоја година може да ви помогне да останете во понизок даночен опсег и да ја намалите даночната стапка, во зависност од тоа колку ќе освоите.

Донирањето многу пари во добротворни цели може да помогне во намалувањето на вашиот оданочен приход. Можете да дадете значителни суми во добротворни цели, а сепак да имате многу пари за лична употреба, во зависност од износот што ќе го освоите.

Дали имате намера да го потрошите новооткриеното богатство на најблиските? Внимателно разгледајте ги вашите методи. Данокот за подарок не се однесува на парични подароци под одреден праг. Ниту, пак, донации ќе бидат директно доставени до училиштата за медицина или високото образование.

Ако директно ја платите медицинската сметка на мајка ви или школарината на вашиот најблизок пријател, нема да мора да ја пријавите трансакцијата како подарок за даночни цели.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)