Лотарија против гребнатинки: која има подобри шанси за победа?

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
Fact CheckerSamuel OseiFact Checker

Дали некогаш сте се запрашале дали картичките за гребење или лотаријата нудат подобри шанси за добивка? Во гребените можете да уживате без да потрошите ниту денар и се игри на среќа. Сепак, многу луѓе претпочитаат игри засновани на вештини, особено онлајн.

Во однос на профитот, лотаријата нудат поголема исплата од картичките за гребење. За жал, шансите да добиете на лотарија се астрономски мали, што ја прави многу мала веројатноста дека некогаш ќе победите. Од друга страна, гребените имаат помали џекпот, но почести исплати, што ги прави подобар финансиски облог отколку играњето на лотарија.

Оваа статија објаснува како функционираат нула картите, шансите за победа, колку можете да освоите и како ќе бидете платени ако победите.

Лотарија против гребнатинки: која има подобри шанси за победа?

Што се гребнатинки?

Скреч-картите, познати и како гребење или гребење, се вид на игра на среќа која е слична на лотаријата, но е значително полесна за играње и нуди брзи награди. Игри со гребење со карти понекогаш се нарекуваат инстант игри поради оваа причина.

И дизајните и игрите што се играат со гребење може да бидат разновидни. Сепак, процесот за освојување на гребење е ист без разлика на производот: едноставно изгребете го сребрениот слој за да ја откриете вашата награда.

Во повеќето случаи, наградите понудени со гребење не се ни приближно споредливи со оние што ги нудат џекпот на лотаријата. Добивките започнуваат од еден долар и можат да достигнат вкупно милиони долари.

Едноставно е да ги добиете вашите раце на игри со гребење со карти бидејќи можете да ги купите на речиси секоја бензинска пумпа или аголна продавница. Додека цената на лотарија може да достигне 1 долар, вредноста на некои гребење може да достигне и до 100 долари. Поскапите картички обично имаат поголеми награди поврзани со нив.

Споредување на картички со гребење и игри со лотарија

Лотариите често вклучуваат избор на броеви од однапред определена група до 69 цифри.

Откако ќе ја донесете вашата одлука, ќе треба да пополните ливче со вашите избрани броеви и да го дадете на претставник на лотаријата. Службеникот ќе ги внесе вашите избори во компјутеризиран систем, кој потоа ќе испечати лотарија за да одговара на вашата ливче.

Извлекувањето на лотаријата обично се случува двапати неделно, обично во сабота и среда. Службениците на лотаријата користат специјализирана машина однапред натоварена со топки што ги носат сите броеви за време на извлекувањето.

Топките се ослободуваат од машината по случаен избор. Ви се доделува џекпот ако сите броеви испечатени на вашиот билет точно се совпаѓаат со броевите испечатени на едно од топчињата што машината ги истуркала. Редоследот во кој броевите се појавуваат на вашиот билет е ирелевантен.

Ако повеќе од еден поединец ги погоди победничките броеви, тенџерето ќе се подели пропорционално меѓу нив. Доколку нема среќен добитник, џекпотот се зголемува до следното извлекување. Поголем џекпот обично значи дека повеќе луѓе ќе учествуваат во следното извлекување со надеж дека ќе освојат парче од колачот.

Разбирање на шансите за гребење и лотарија

Карти за гребење: игра на среќа

Картите за гребење нудат директно коцкање: купувате картичка, ја гребете површината и гледате дали сте добиле награда. Шансите за победа се одредуваат од два фактори: вкупниот број на произведени билети и бројот на награди. На пример, ако една игра објави 20 милиони билети и нуди 6 милиони награди, шансите за освојување на која било награда се приближно 1 спрема 3,33. Сепак, овие шанси варираат бидејќи билетите се продаваат и се бараат награди.

Многу лотариски организации обезбедуваат информации за бројот на барани и неподигнати награди, што може да ви помогне да ги разберете вашите моментални шанси за победа. Општо земено, шансите за освојување на главната награда во игра со гребење карти се долги - честопати 1 во милион - додека шансите за освојување помали награди се поповолни.

Шансите за лотарија: Подлабоко нуркање

Игри со лотарија, како на пр Лото 6/49 или Пауербол, бара од играчите да избираат броеви од голем базен, при што победниците се одредуваат по случаен избор. Шансите за победа значително се разликуваат врз основа на правилата на играта и големината на збирот на броеви. На пример, во канадското Лото 6/49, шансите да се постигне џекпот се 1 спрема 13.983.816. Ова бара совпаѓање на сите 6 броеви од збир од 49.

Спротивно на тоа, Powerball и Mega Millions во САД користат поголеми базени од 69 и 70 броеви, соодветно. Шансите за освојување на џекпот на Powerball се околу 1 спрема 292,2 милиони, малку подобри од шансите 1 спрема 302,5 милиони за Mega Millions.

Дали картичките за гребење се подобри од лотаријата?

Важно е да се напомене дека иако лотаријата нуди поголеми исплати, шансите за добивка се многу помали од нула-картичките, каде што шансите за најлошото сценарио се 1 спрема 12. И лотаријата и нула картите се дизајнирани на таков начин што помалите награди почесто се добиваат. Вашите шанси да изберете еден точен број од група од шест броеви се подобри од вашите шанси правилно да ги изберете сите шест броеви.

Картичките за гребење имаат значително несовпаѓање во бројот на печатени картички за помалите награди во споредба со бројот на картички испечатени за поголемите награди. Следствено, повеќето гребнатинки со добитен тикет ќе ги исполнуваат условите само за помали суми.

Врз основа на шансите да освоите некоја награда во лотарија или гребење, кои се еден од дваесет и четири и еден од дванаесет, соодветно, голема е веројатноста дека ќе освоите награда ако купите една од овие игри барем еднаш на секои дванаесет набавки.

Вреди да се запамети дека најлесните награди за освојување се 2 долари. Ова значи дека шансите 1 во 24 и 1 во 12 најверојатно ќе резултираат со победа од 2 долари. Дополнително, инвестирањето иста сума на пари и во лотарија и во гребење картички ќе ги удвои вашите пари на второто.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Што се гребнатинки?

Картите за гребење, познати и како гребење или гребење, се игри на среќа лесни за играње. Тие вклучуваат гребење на површината за да се откријат потенцијалните награди одоздола. Овие картички доаѓаат во различни дизајни и теми, а добивките може да се движат од мали суми до милиони долари.

Како функционираат картичките за гребење?

За да играте, купувате картичка за гребење и користите паричка или сличен предмет за да ја изгребете облогата, откривајќи симболи или бројки одоздола. Ако овие симболи или бројки се совпаѓаат со добитна комбинација како што е наведено на картичката, добивате награда. Процесот е брз и јасен.

Кои се шансите за победа на гребење?

Шансите за победа на гребење зависат од бројот на произведени билети и бројот на достапни награди. На пример, ако 20 милиони билети се во оптек со 6 милиони награди, шансите за освојување на која било награда се приближно 1 спрема 3,33. Овие коефициенти се менуваат бидејќи се продаваат повеќе билети и се бараат награди.

Како се избираат броевите на лотаријата?

Во лотарија, играчите избираат броеви од однапред одреден опсег. На пример, може да изберете шест броеви од збир од 49. Откако ќе ги изберете вашите броеви, го поднесувате вашиот избор за да се вклучите во извлекување.

Колку често се случуваат извлекувања на лотарија?

Извлекувањето на лотаријата обично се случува двапати неделно, често во сабота и среда. Извлекувањето вклучува случаен избор на броеви со помош на специјализирана машина натоварена со нумерирани топчиња.

Што се случува ако повеќе луѓе победат на лотарија?

Ако повеќе од едно лице правилно ги погоди добитните броеви на лотаријата, џекпотот се дели подеднакво меѓу сите добитници. Ако никој не победи, џекпотот се префрла на следното извлекување, што често доведува до поголеми џекпот и зголемено учество.

Кои се шансите да се добие на лотарија?

Шансите за лотарија варираат многу во зависност од играта. На пример, шансите за освојување на канадското лото 6/49 се околу 1 спрема 13.983.816. Во поголемите лотарии како Powerball или Mega Millions, шансите може да бидат големи како 1 на 292,2 милиони или 1 на 302,5 милиони, соодветно.

Дали гребење или лотарија биле подобар залог?

Картичките за гребење нудат помали џекпот, но почести исплати, што ги прави подобра опција за постојани, помали добивки. Билетите за лотарија даваат шанса за поголеми џекпот, но со значително помали шанси за добивка.

Колку можете да освоите на гребење?

Наградите за гребење картички може многу да варираат. Тие можат да започнат од еден долар и да одат до милиони. Вредноста на картичката често е во корелација со потенцијалниот износ на наградата; картичките со повисоки цени обично нудат поголеми награди.

Дали вреди да се игра со гребење и лотарија?

Иако и гребените и лотаријата нудат возбуда од потенцијално добитни пари, тие треба да се играат одговорно. Запомнете, ова се игри на среќа без гаранција за победа. Шансите генерално се во корист на операторот на играта, па затоа е важно да играте за забава, а не како начин да заработите пари.