Гребки

January 10, 2023

Картички за гребење или лотарија: кој е подобар облог

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Дали некогаш сте се запрашале дали картичките за гребење или лотаријата нудат подобри шанси? Картичките за гребење се пријатни и може да се добијат без да потрошите ништо. Тие се игри на среќа, па затоа многумина претпочитаат игри засновани на вештини, особено онлајн.

Картички за гребење или лотарија: кој е подобар облог

Лотаријата нуди поголема добивка од гребење. За жал, шансите да добиете на лотарија се астрономски мали и малку е веројатно дека некогаш ќе го направите тоа. Скреч-картичките, од друга страна, имаат значително помали џекпот, но почести исплати. Затоа, гребењето е подобар финансиски залог отколку играњето на лотарија.

Оваа статија објаснува како функционираат картите за нула, шансите за победа, колку можете да победите и како ќе бидете платени ако победите.

Што се гребнатинки?

Скреч-картите, познати и како гребење или гребење, се вид на игра на среќа која е слична на лотаријата, но е значително полесна за играње и нуди брзи награди. Игри со гребење со карти понекогаш се нарекуваат инстант игри поради оваа причина.

И дизајните и игрите што се играат со гребење може да бидат разновидни. Сепак, процесот за освојување на гребење е ист без разлика на производот: едноставно изгребете го сребрениот слој за да ја откриете вашата награда.

Во повеќето случаи, наградите понудени со гребење не се ни приближно споредливи со оние што ги нудат џекпот на лотаријата. Добивките започнуваат од еден долар и можат да достигнат вкупно милиони долари.

Едноставно е да ги добиете вашите раце на игри со гребење со карти бидејќи можете да ги купите на речиси секоја бензинска пумпа или аголна продавница. Додека цената на лотарија може да достигне 1 евро, вредноста на некои гребење може да достигне и до 100 евра. Поскапите картички обично имаат поголеми награди поврзани со нив.

Како се споредува со лотаријата?

Лотариите често вклучуваат избор на броеви од однапред определена група до 69 цифри.

Откако ќе ја донесете вашата одлука, ќе треба да пополните ливче со вашите избрани броеви и да го дадете на претставник на лотаријата. Службеникот ќе ги внесе вашите избори во компјутеризиран систем, кој потоа ќе испечати лотарија за да одговара на вашата ливче.

Извлекувањето на лотаријата обично се случува двапати неделно, обично во сабота и среда. Службениците на лотаријата користат специјализирана машина однапред натоварена со топки што ги носат сите броеви за време на извлекувањето.

Топките се ослободуваат од машината по случаен избор. Ви се доделува џекпот ако сите броеви испечатени на вашиот билет точно се совпаѓаат со броевите испечатени на едно од топчињата што машината ги истуркала. Редоследот во кој броевите се појавуваат на вашиот билет е ирелевантен.

Ако повеќе од еден поединец ги погоди победничките броеви, тенџерето ќе се подели пропорционално меѓу нив. Доколку нема среќен добитник, џекпотот се зголемува до следното извлекување. Поголем џекпот обично значи дека повеќе луѓе ќе учествуваат во следното извлекување со надеж дека ќе освојат парче од колачот.

Кои се шансите?

Карти за гребење и лотариските игри се целосно засновани на случајност. Кога играте игра на среќа, немате контрола врз резултатите во споредба со игрите на вештина.

Познавањето на коефициентите пред да ставите облог ќе ви помогне да донесете поинформирана одлука. Лотарија и гребење картички продолжуваат да се играат нашироко бидејќи даваат можност да се освојат значителни суми на пари со мала инвестиција.

Шансите за гребење

Две главни компоненти ги одредуваат шансите за гребење. Има одреден број на билети за продажба и одреден број на награди за секој натпревар.

На пример, ако се произведат 20.000.000 тикети и се понудат 6.000.000 џекпот, вкупните шанси за победа се 1 спрема 3,33. Шансите да се добие награда варира кога билетите се продаваат и се елиминираат од извлекувањето.

Како услуга за своите клиенти, неколку лотариски организации јавно ги објавуваат бараните и непобараните суми на награди од нивните нула. Ова може да ви помогне да одлучите дали да купите одредена картичка или не со тоа што ќе ви дозволите. Можете да го користите ова за да процените колку месечни џекпот се уште се достапни.

Игрите и бројот на награди исто така може да влијаат на шансите. Генерално, шансите за освојување на главната награда се 1 во милион, додека шансите за освојување на една од пониските награди се 1 спрема 3,33.

Цената на билетот ќе варира врз основа на износот на парите што ќе се купат; некои имаат главна награда од 100.000 евра, додека други, како мултипликаторот 200x, имаат главна награда од 2.000.000 долари. Цената на билет за лотарија има тенденција да се зголемува пропорционално со вредноста на наградата за гребење.

Шансите за лотарија

Добивањето на лотаријата зависи од два фактори: големината на базенот и минималниот број на соодветни цифри потребни за да се побара награда. Земајќи го канадското лото 6/49 како пример, шансите за победа на лотарија се засноваат на совпаѓање на 6 броеви од збир од 49. Колку повеќе броеви одговарате, толку се полоши вашите шанси.

Џекпотот на Лото 649 започнува од 5 милиони долари и расте додека некој не победи. Шансите за победа се 1 спрема 13.983.816. За да победите, мора да изберете 6 од 6-те броеви од збир од 49. Плус, ако повеќе од еден поединец го постигне џекпотот со совпаѓање на сите шест броеви, парите се делат рамномерно.

Погодувањето на пет броеви има веројатност од 1 на 55.492, иако исплатата обично е многу мала. Во суштина, веројатноста за добивка на лотаријата е 1 на 14 милиони и нема стратегии за подобрување на тие шанси. И шансите и цените и исплатите на билетите се исклучително различни. Веројатноста за победа е пропорционална на бројот на продадени билети и бројот на броеви што мора да се совпаднат.

Белите топки во Powerball и Mega Millions доаѓаат во сетови од 69 и 70, соодветно. Значи, шансите за освојување на џекпот на Powerball се 1 спрема 292,2 милиони, што е благо подобро од коефициентот на Mega Millions од 1 на 302,5 милиони.

Шансите за освојување на Powerball се навистина поразумни. Сепак, шансите да се добие кој било џекпот се многу помали од шансите да ве удри гром или да ве изеде ајкула.

Дали картичките за гребење се подобри од лотаријата?

Лотаријата исплатува повеќе од наградите за гребење, но освојувањето на лотаријата е долга шанса. За споредба, шансите за гребење во најлошото сценарио се 1 спрема 12.

Лотариите и картичките за гребење ја делат истата карактеристика во која најчесто се добиваат помалите награди. Вашите шанси да го изберете вистинскиот број од сет од шест се подобри отколку да ги изберете сите шест. 

Картичките за гребење имаат огромна разлика во бројот на отпечатени картички за најниски награди во споредба со бројот на картички испечатени за највисоки награди. Како резултат на тоа, поголемиот дел од гребење со победник ќе бидат прифатливи само за помали износи.

Разумно е дека ако шансите да добиете каква било награда во лотарија или гребење се една од дваесет и четири и една од дванаесет, соодветно, тогаш голема е веројатноста да освоите награда ако купите една од овие игри барем еднаш на секои дванаесет купувања.

Не заборавајте дека наградите од 2 евра најлесно се добиваат. Затоа коефициентот 1 спрема 24 и 1 спрема 12 веројатно ќе ви донесе 2 евра доколку победите. Исто така, сугерира дека ако вложите иста сума на пари и во лотарија и во гребнатинки, ќе ги удвоите парите на второто.

About the author
Aishwarya Nair
Aishwarya Nair

Aishwarya Nair, наречена „Lotto Lorekeeper“ на LottoRanker, ги користи своите прецизни истражувачки вештини и културната длабочина од Керала, Индија, за да фрли светлина на феномените на глобалната лотарија. Опремена со силно чувство за детали и склоност кон податоци, таа навлегува длабоко во светот на лотаријата, откривајќи скриени скапоцени камења и трендовски модели.

Send email
More posts by Aishwarya Nair

Најнови вести

Трошење на лотарија низ целиот свет: трендови и влијанија
2023-11-21

Трошење на лотарија низ целиот свет: трендови и влијанија

Вести