Лотарија

February 14, 2023

Како даноците можат да влијаат на вашите добивки од лотарија

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherAishwarya NairResearcher

Многу луѓе би се сметале за исклучително среќни доколку добијат на лотаријата и би можеле да го уплатат својот билет. Запомнете дека даноците и другите трошоци може да ви ја намалат заработката, затоа не почнувајте да живеете висок живот сè уште.

Како даноците можат да влијаат на вашите добивки од лотарија

Добивките од лотаријата се сметаат за редовен приход и мора да се пријават на Службата за внатрешни приходи и државните влади. Наградите поголеми од 600 американски долари мора да се пријават како приход, исто како плата или плата на вашата даночна пријава.

Ако играте лотарија или сте само љубопитни за тоа како лотаријата влијае на вашите даноци, прочитајте понатаму.

Кои фактори влијаат на даноците на добивките од лотарија

Има една згрчена равенка која го факторира вашиот годишен приход и износот на државниот данок на доход што го префрлате. Владата ќе добие помеѓу 24 и 37 % од вашиот џекпот. Сепак, даночното оптоварување ќе се определи според следново:

  • Стекнати приходи: Вашата даночна стапка ќе се заснова на вкупната вредност на вашата награда. Сите добивки над 599,99 долари се сметаат за приход и подлежат на даночна стапка од 24%.
  • Индивидуална заработка: Износот што го добивате се смета за приход за даночни цели. Ако сте со највисока даночна стапка, 37% од вашиот приход и добивки ќе бидат оданочени.
  • Како се бараат наградите: Вашите парични награди може да ви бидат распоредени во една сума или да се распределат низ годините. Можеби ќе треба да платите повеќе даноци ако земете паушал наместо ануитет.

Донесување одлука помеѓу ануитет и паушална исплата

Замислете дека сте среќниот добитник на наградата Mega Millions од 1,2 милијарди долари. Следниве се некои од тоа како вашите даноци може да бидат засегнати од методот што ќе го изберете за примање на добивките од лотарија:

Паушални исплати

Можно е највисоката даночна заграда што е на сила за годината да се применува на вашите добивки од лото ако ги добиете сите одеднаш. Можеби ќе подлежите на даночна стапка од 37%, бидејќи вашата награда од 1,2 милијарди долари е повеќе од прагот за највисоката даночна група (539.901+ за единечни поднесувачи и 647.851+ долари за заеднички подносители).

Едно лице кое добива паушална сума од 1,2 милијарди долари и има оданочен приход од 50.000 долари, би имало вкупен приход од 1.200.050.000 долари во тековната даночна година. Вашата заработка над 539,90 УСД ќе подлежи на даночна стапка од 37%, а вашиот приход под одреден репер ќе подлежи на пониски даночни стапки.

Огромна даночна сметка од 444.322.275 долари може да биде во вашата иднина. Гледајќи од добрата страна, само вишокот над прагот беше предмет на даночна стапка од 37%.

Ануитетни исплати

Алтернативно, ако сте загрижени за плаќање значителна сума во даноци, можеби ќе сакате да размислите да ја добиете вашата парична награда на рати во текот на неколку години. Да претпоставиме дека ја добивате вашата награда секоја година 40 години. Тоа изнесува 30.000.000 долари годишно плус вашите 50.000 долари. Иако значителен, сепак не е банална сума. Сепак, можете да ја раширите вашата даночна исплата наместо да извршите една голема исплата.

Може да вршите годишни плаќања од 11.224.754 долари наместо единечна исплата од 444.322.275 долари. Највисоката можна стапка сепак се плаќа кога џекпотот е исклучително голем, како на пример во овој случај. Но, ако е помалку, можеби ќе можете да ја намалите даночната стапка.

Даноци на наследство и имот

Паричната награда на лотаријата се смета за дел од имотот на добитникот. Како резултат на тоа, вашиот имот ќе подлежи на данок на наследство (IHT) доколку умрете. Вашиот имот може да се состои од пари, земја или други вредни предмети.

Сегашната стапка од 40% за данок на наследство е исклучително висока. Уловот е што плаќате данок само на заработка над одреден праг. Ова се нарекува даночен додаток за наследство.

Ако вредноста на вашиот имот е помала од овој праг, од вашите наследници нема да се бара да поднесат даночна пријава за имот. Сепак, тие сепак мора да пријават на даночните власти.

Даноци за подароци

Паричната награда дадена како подарок е предмет на ИХТ. За да избегнете плаќање данок на наследство за подароци направени од вашите добивки, мора да ги следите овие упатства:

  • Повеќе од седум години пред смртта
  • на нечиј граѓански партнер или брачен другар
  • Во границите на годишниот додаток на вашата земја

Наградите на базенот треба да се постапуваат со внимание

Шансите да се добие џекпот се намалуваат кога комбинирате пари со други за да купите многу билети. Сепак, сепак ќе треба да плаќате данок на доход по стапката што се однесува на делот од паричната награда што ќе го добиете. Треба да бидете сигурни дека имате доказ дека целосниот џекпот не е ваш ако планирате да ја соберете наградата во име на сите во вашиот базен.

Ако го соберете целосниот профит и потоа го распределите на сите други, даночните тела може да веруваат дека ги давате приходите, што може да резултира со данок на подарок. Задржувањето на даноците на приход од вкупните парични награди може да биде и ваша одговорност. Направете писмен договор со преглед на делот на секој учесник од базенот и чувајте копија за релевантното даночно тело.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
undefined is not available in your country. Please try:

Најнови вести

Симптомите можат да влијаат на нашиот секојдневен живот, но третманот е достапен!
2024-05-20

Симптомите можат да влијаат на нашиот секојдневен живот, но третманот е достапен!

Вести