Паметни начини да ги потрошите вашите добивки од лотарија

Лотарија

2023-01-24

Katrin Becker

Што би било првото нешто што би го добиле ако го освоите џекпотот утре? Таа луксузна чанта или пар патики на кои сте обрнале внимание, или бегство до локацијата од соништата?

Паметни начини да ги потрошите вашите добивки од лотарија

Еден позитивен аспект на добивката на лотарија е можноста за постигнување финансиска независност. Од друга страна, тоа може да донесе нов куп промени во животниот стил. Каде одиш од тука?

Не треба веднаш да почнете да ги дувате вашите добивки од лотарија. Ако сте такт за тоа, можете подобро да ги искористите вашите пари. Еве неколку предлози како вашите пари да одат понатаму.

Исплатете ги сите неподмирени долгови

Првото нешто што треба да го направите со вашите добивки од лотарија е да ги исплатите вашите долгови, како што се сметките за кредитни картички и личните заеми. Во реалноста, многу луѓе кои победиле на лотарија завршуваат со барање за стечај не долго откако ќе ги добијат парите. Мудро е да се елиминира долгот пред да се разгледаат опциите за инвестирање.

Ако освоите помалку од 10.000 долари, сепак треба да се обидете да ги исплатите вашите долгови со добивките на лотаријата. Парите што остануваат по отплатата на обврските може да ги ставите во нискоризични инвестиции како акции или заеднички фондови. Ако можете да го направите ова, ќе имате постабилен извор на приход до крајот на животот.

Воспоставете фондови за итни случаи

Размислете за создавање фонд за итни случаи. Добро финансираниот фонд за итни случаи ќе биде вашиот најблизок пријател во случај на непредвидени сметки или невработеност.

Големината на вашиот фонд за итни случаи се одредува според вашата конкретна финансиска состојба. Ако имате постојана плата, на пример, можете да заштедите од 3 до 6 месеци животните трошоци во вашите заштеди. Ако сте невработени или имате неконзистентно вработување, идеалното решение е да заштедите најмалку шест месеци од животните трошоци во вашата итна заштеда.

Додека добитникот на лотарија можеби нема да мора да се грижи за следната вечера, тие може да имаат потешкотии во другите аспекти од нивниот живот. Затоа, пред да одлучите како да ги искористите вашите добивки од лотарија, поставете минимум неколку илјади долари за да ги исполните сите непредвидени сметки. Ако го направите тоа, ќе гарантирате дека можете добро да живеете од вашите добивки на лотарија.

Вложување пари во инвестиции со низок ризик

Многу добитници на лотарија ги трошат своите добивки на високоризични средства како што се обврзници, акции и заеднички фондови. Иако инвестирањето е одличен метод за управување со готовината, треба да одвоите малку време за да размислите за вашите алтернативи или, по можност, да разговарате со советник.

Ако не сте внимателни со вашиот пристап за инвестирање, може да завршите во полоша финансиска состојба отколку пред да победите на лотарија. Многу работи можат да предизвикаат појава на ова. Вложувањата во ризични акции или скапи заеднички фондови се две такви сценарија. Не се обидувајте сами да се справите со добивките од лотарија ако немате идеја како да инвестирате.

Оценете го вашиот план за имот

Целта на планирањето на имотот е да се осигура дека имотот на лицето е заштитен и постапуван во случај на нивна смрт или неспособност.

Добивање на лотарија значи дека вашиот план за имот станува уште поважен, бидејќи вредноста и сложеноста на вашите средства драматично ќе се променат. Им должите на вашите деца и внуци да направите се што можете за да го задржите генерациското богатство недопрено.

Поставете за вашето пензионирање

Многу поединци се занимаваат со својот секојдневен живот и кариера без да размислуваат многу за можноста за пензионирање. Секој што нема платено вработување мора на крајот да го нарече отказ. Жално е, но работите стојат така.

Добитникот на лотарија мора веднаш да почне да штеди за пензионирање за да може да го одржи сегашниот животен стандард откако ќе престане да работи. Ако не сте сигурни колку пари ќе треба да заштедите секој месец за да ги покриете трошоците како што се инфлацијата, трошоците за здравствена заштита и бројот на луѓе кои зависат од вас, најдобро е да видите компетентен финансиски советник.

Покрај тоа, советникот ќе ве научи каде да ги вложите вашите добивки од лотарија за да имате доволно за пензионирање. Взаемните фондови или ИРА се две можности со низок ризик.

Донирајте во добротворни цели

Повеќето луѓе веруваат дека добитниците на лотарија се себични и се грижат за себе само кога ќе освојат големо количество пари. Иако ова може да биде точно за некои, многу добитници на лотарија се одлучуваат да ги донираат своите награди во добротворни цели наместо да ги трошат сите на себе.

Размислете да донирате дел од вашите добивки на лотарија во добротворни цели пред да изберете како да ги потрошите. Ова ќе ви овозможи да придонесете за подобрување на светот, а истовремено добро да ги искористите вашите богатства на џекпот.

Завршни мисли

Добивањето на лотарија можеби е една од најголемите работи што ви се случиле. Сепак, наместо да ги трошите вашите добивки на лотарија одеднаш, мора добро да ги искористите. Додека некои може да ви кажат дека можете да правите што сакате со вашите пари, ние силно ве советуваме да не го правите тоа.

Доколку победите на лотарија, тоа е одлична можност да си помогнете себеси, вашето семејство и другите. Затоа, пред да започнете со купување, погрижете се да ги примените овие паметни стратегии за подобро да ги искористите вашите добивки од лотарија.

Најнови вести

BetGames ја започна својата инаугуративна онлајн лотарија игра Instant Lucky 7
2023-08-07

BetGames ја започна својата инаугуративна онлајн лотарија игра Instant Lucky 7

Вести