Лотарии во различни земји

Новости

2022-08-09

Играњето на лотарија е присутно во многу земји повеќе од еден век. Владите ги користеа за да соберат приходи за различни проекти и, исто така, да им обезбедат забава на своите луѓе. На повеќето места, лотаријата не беше намуртен како другите облици на коцкање. До денес, лотариите се сè уште многу популарни низ целиот свет. Интернетот ги направи уште поудобни сега кога играчите можат да пристапат до лотарии дури и надвор од нивните земји. Еве некои од најголемите лотарии низ светот по земја.

Лотарии во различни земји

Австралија

Оператори на лотарија во Австралија имаат среќа да добијат лиценци на територија или државно ниво. Земјата има и приватен сектор и лотариски компании во државна сопственост. Првата лотарија во Австралија се одржа во Сиднеј во 1880-тите.

Иако приватната наградна игра беше брзо забранета, австралиската влада го основа Уметничкиот сојуз „Златен ковчег“ во 1916 година. Лотаријата беше формирана за да собере пари за проекти и добротворни цели.

Денес, лотариите во Австралија се управувани од Tatts Group под владина лиценца на секоја територија или држава. Исклучок има само Западна Австралија. Продажбата на лотарија преку Интернет е дозволена во Австралија, а Jumbo Interactive и Netlotto Pty се лиценцирани препродавачи. Во земјава се спроведуваат и здравствени лотарии. Највисоката премија на лотаријата во земјата е 112 милиони австралиски долари од лотаријата ОЗ, добиена на 6 ноември 2012 година.

Соединети Држави

Соединетите Американски Држави немаат национална лотарија. Тоа е затоа што постоењето на лотаријата во земјата е предмет на законите на секоја држава. До 2011 година, САД имаа вкупно 43 лотарии основана во 43 различни држави, една во Порторико, Американските Девствени Острови и Дистриктот Колумбија.

Powerball е создаден за да изгради многу големи џекпот со Орегон, Канзас, Лова, Западна Вирџинија, Дистрикт Колумбија, Мисури и Род Ајленд како нејзини чартер членови. Големата игра, сега позната како Мега Милиони, е уште една голема повеќеправна игра формирана во 1996 година од Илиноис, Масачусетс, Џорџија, Вирџинија, Мичиген и Мериленд како нејзини членови на повелбата. Powerball е достапен во 44 јурисдикции, со Mega Millions во 43 јурисдикции. Wild Card 2 и Hot Lotto се исто така главни американски лотарии. Лотаријата Powerball го држи рекордот на најголем џекпот досега. Наградата изнесуваше огромни 1586,4 милиони долари.

Индија

Игри со лотарија во Индија се контролирани од државните владини организации. Тие ги следат правилата и прописите поставени од федералната влада. Приватните лотарии беа забранети за да се фаворизираат државните лотарии. Керала, Сиким, Гоа и Пенџаб водат независни одделенија за лотарија. Тие спроведуваат извлекувања на браник и неделни лотарии.

Владината лотарија сега е легална во 13 држави во Индија. Државните лотарии на Керала го остварија својот најголем профит од 788,42 крори досега во 2013-2014 година. Одделот има повеќе од 100.000 продавачи на мало и над 35.000 овластени агенти. Иако секоја држава води лотарии според нејзините правила и прописи, Индија бара да има наполнето 18 години и повеќе за да учествува во лотарија. Некои играчи во државите каде што е забрането играњето лотарија, бараат онлајн алтернативи.

Обединето Кралство

На Обединето Кралство има една Национална лотарија. Националната лотарија има игри како што се Lotto Hotpicks, Thunderball, EuroMillions и Lotto. EuroMillions се игра на европска основа. Националната лотарија е управувана од Националната комисија за лотарија на основа на франшиза. Сега го држи групата Камелот.

Здравствена лотарија, неодамна се појави нова приватна лотарија. Појавата е во голема мера под влијание на најновата технологија која им овозможува на луѓето да играат лотарии од удобноста на нивните домови. Други нови лотарии во Обединетото Кралство се 49-тите и People's Postcode Lottery. EuroMillions се прослави со држењето на најголемиот џекпот во Европа досега.

Најнови вести

Паметни начини да ги потрошите вашите добивки од лотарија
2023-01-24

Паметни начини да ги потрошите вашите добивки од лотарија

Новости