Обединето Кралство

Купувањето билети за лотарија е неизмерно популарно во Англија. Всушност, повеќе од 70% од Британците редовно купуваат билети. За само два пари, играчот има шанса да освои профитабилен џекпот. Националната лотарија има различни популарни игри, со кои управува Камелот ОК, компанија лиценцирана од комисијата за коцкање во земјата.

Друг благодет за веќе големата продажба на билети е тоа што лотариите се исклучени од законот со кој се ограничува коцкањето на жителите помлади од 18 години. Британците на возраст од 16 години можат да купуваат лотарии. Победниците можат да изберат паушални плаќања, атрактивен бонус за подобрите кои не мора да прифатат плаќања на рати.

Обединето Кралство
Историја

Историја

Англија ја лансираше националната лотарија во 1566-1569 година откако кралицата Елизабета ја избра лотаријата како средство за собирање средства за поправки на пристаништето. Жителите кои можеа да си ги дозволат лозовите не и веруваа на владата и го сметаа за неморално поминувањето на времето.

Во тоа време, коцкарите купија само 10% од достапните 400.000 билети. Во следните децении, англиската влада ги продаде правата за лотаријата на брокери. Брокери ангажираа тркачи да продаваат билети. Честопати, брокерите продаваа акции од тикети на оние коцкари кои сакаа да се обложуваат, но немаа пари за целосната цена на билетот.

Покрај јавните лотарии, приватните лотарии исто така собраа пари за добри цели. На пример, една лотарија собрала пари за да и помогне на една група да се насели во Џејмстаун во Америка. До 1826 година, по 250 години работа, владата се откажа од лотариите, кои критичарите и некои парламентарни фракции ги исмеваа.

Лотарија во денешно време во Англија

Денешната клима на лотаријата во Обединетото Кралство е многу различна од нејзините скромни почетоци. Најпопуларната лотарија во Британија започна во 1994 година, наречена Национална лотарија на Велика Британија. Во 2002 година, името се смени во Лото. Играчите избираат шест броеви од 1 до 50 или прифаќаат случајни броеви за само 2 фунти по линија.

Обложувач може да купи дури седум линии за секое ливче и да купи до 10 ливчиња при едно купување. Билетите за лотарија се достапни секој ден на интернет, на локациите на поштата и на неколку локални трговци на мало.

До 2005 година, Комисијата за коцкање на Обединетото Кралство ги регулира лиценцираните објекти за коцкање во Англија. Лансирана за да ги заштити и обложувачите и операторите, Комисијата се придржува до строгите закони и внимателно ги прегледува компаниите пред да одобри лиценца за работа во границите на ОК.

За обложувачите, лотаријата нуди шанса да добијат значителни пари за мала инвестиција. Победниците треба само да ги совпаднат шесте броеви за да добијат на главната лотарија. Во случај на повеќекратни победници, наградата се дели подеднакво.

Почнувајќи од 5 милиони фунти за сабота и 2,5 милиони фунти за извлекувањето во среда, тенџерето се собира до следното извлекување, доколку никој не победи. Откако џекпотот ќе достигне повеќе од 22 милиони фунти, ќе се акумулира последно време пред регулаторите да ја поделат наградата меѓу обложувачите кои избрале најмногу соодветни броеви.

Иднината на лотаријата во Англија

Од 2020 година, пандемијата „Ковид-19“ создаде ситуација што ги принуди посетителите на казино да влезат внатре. Некои од овие обложувачи се свртеа кон лотаријата, што значително придонесува за растот на онлајн коцкањето. Како резултат на тоа, Комисијата ги преиспитува своите политики за да разбере како најдобро да се задоволи побарувачката за коцкање за онлајн обложувачите.

Регулаторите веќе тргнаа кон построги процеси за верификација на возраста за коцкарите. Како што популарноста на купување билети за онлајн лотарија продолжува да се шири, Британците се соочуваат со грдотијата на зависноста од коцкање. Некои политики се наменети да ја ограничат зависноста за оние кои не се во можност самостојно да го следат однесувањето.

Во наредните години, построгите регулативи може да влијаат на пазарот, бидејќи Комисијата се обидува да одржи цврсто владеење на политиките што се воведени за заштита на Британците и претпријатијата кои продаваат лотарии. Високи казни ги чекаат оние кои не ги исполнуваат британските прописи за обложување. Потенцијалот на пазарот е поттикнат од Британците кои бараат забава и се надеваат дека ќе освојат големи суми на пари.

Историја
Дали лотариите се легални во Англија?

Дали лотариите се легални во Англија?

Во 1993 година, Законот за национална лотарија на ОК ја постави рамката за регулирање на инфраструктурата за лотарија во Англија. Лотаријата е важен аспект на општеството во ОК од правен аспект. До 1994 година, првата лотарија се одржа во ноември. Основана за да собере средства за добри цели, лотаријата собра повеќе од 35 милијарди фунти од нејзиното создавање и им плати на потрошувачите повеќе од 59 милијарди фунти во парична награда.

Законот за национална лотарија ја основа првата канцеларија на Националната лотарија, која управува со тоа како се распределуваат приходите од лотаријата. Камелот ја доби првата лиценца за лотарија во Британија во процес на конкурентно наддавање. Националната канцеларија за лотарија на Обединетото Кралство ја регулира лотаријата преку националната комисија формирана во 1999 година.

До 2006 година, Законот го отвори патот за формирање на Комисија за коцкање во Обединетото Кралство, која ја презеде контролата врз регулаторните должности за лотаријата во 2013 година кога ги презеде одговорностите на Националната комисија за лотарија. Комисијата ги штити потрошувачите, ги регулира компаниите, ги прегледува операторите и гарантира дека највисоките приходи се распределуваат за добри цели.

Лиценцирање

Во 2007 година, Комисијата за коцкање му издаде на Камелот обновена лиценца за работа со лотаријата. Дури и со процесот на наддавање, компанијата ја доби својата трета лиценца во 2009 година. Иако, регулаторите предвидуваа лиценцата да трае само десет години. Продолжен е до 2023 година.

Првично во сопственост на четворица инвеститори, вклучувајќи ги Fujitsu Services и Royal Mail Enterprises, оригиналните сопственици на Camelot оттогаш ги продадоа акциите на пензискиот план за наставници во Онтарио.

Другите должности на Камелот вклучуваат маркетинг на нови производи за лотарија, дизајнирање игри и нудење заштита на потрошувачите. Како признание за успехот на Камелот, Британија продолжува да го обновува договорот со компанијата и да го признае нејзиниот успех во остварувањето на суштинско собирање средства за витални цели, вклучително и 500 милиони фунти собрани во 2012 година за Олимписките игри во Лондон.

Дали лотариите се легални во Англија?
Омилените игри на лотаријата на англиските играчи

Омилените игри на лотаријата на англиските играчи

Онлајн инстант победи

За играчите кои сакаат да победат веднаш, онлајн инстантните добивки е тикетот. Некои игри со инстант добивка се како гребење, а други вклучуваат интерактивна игра, како тркалање коцки. Заснована исклучиво на среќа, играта не бара вештини или ментална острина за да победи. Играчите се регистрираат за игра за инстант победа. Учесниците може да „купат“ или „пробаат“. Пробајте игри се бесплатни, не бараат плаќање и не нудат исплата. Сепак, трошоците за играње игри за да се искористи шансата за победа варира до 5 фунти. На игра за инстант победа од 5 фунти, играчот користи шанса да освои 1 милион фунти.

Лото HotPicks

Еден жежок билет е Лото HotPicks. Флексибилноста е клучна за привлечноста, бидејќи обложувачите можат да изберат помеѓу 1 и 5 броеви. Изборот на Избор 5 или Избор 1 чини играчот само 1 фунти по линија. Во сабота и среда, HotPicks извлекуваат победнички броеви. Добитните тикети мора да одговараат на сите броеви.

Тандербол

Тандербол им нуди на обложувачите шанса од половина милион за само 1 фунти. Со цртежи во сабота, петок и среда, играчите купуваат билети со пет цифри од 1 до 39, плус Thunderball бројот избран од броевите 1 до 14. Среќниот Dip е исто така достапен за Thunderball, давајќи им на потрошувачите можност да купат билет со случаен број. Како и другите игри, играчите можат да ги користат сите седум линии по ливче, со ограничување за купување од 10 ливчиња - највисоките награди на Thunderball од 500.000 фунти.

EuroMillions

EuroMillions привлекува играчи од целиот свет. Играчите купуваат билети од Ирска, Белгија, Монако, Шпанија и мноштво други земји. Не е ни чудо што наградата е преголема, бидејќи победниците во некои случаи носат дома 174 милиони фунти. Луѓето плаќаат 2,50 фунти по линија за билети во текот на неделата, надевајќи се дека ќе добијат џекпот навечер во вторник и петок.

Со седум линии на ливче и ограничување од 10 ливчиња за играчите кои избираат да се обложуваат на повеќе ливчиња, играчите ширум светот го поттикнуваат експоненцијалниот раст на џекпотот. Билетите се достапни на мобилните апликации, веб-локациите на лотаријата или трговците на мало низ целата земја до 19:30 навечер на извлекување.

Со избирање на пет бројки од 1 до 50, плус неколку среќни ѕвездички од 1 до 12, обложувачите можат да влезат за да победат. Некои претпочитаат Lucky Dip, процес на избор на случаен број. Победниците одговараат и на главните и на среќните ѕвездени броеви за да ја добијат наградата.

Омилените игри на лотаријата на англиските играчи
Начини на плаќање во Англија

Начини на плаќање во Англија

Пари и кредит

Кешот е крал кога станува збор за лотаријата во ОК. Всушност, со години, регулаторите бараа готовина за да купат билет за лотарија или гребење. Со оглед на тоа што сега се достапни повеќе лотарии и многу граѓани принудени да останат дома поради пандемијата, начинот на купување лотарии се развива.

И покрај тоа што обложувачите сè уште можат да купат билети на повеќе од 5.000 локации на пошта и трговци на мало низ целиот регион, билетите за лотарија сега се достапни и онлајн. Веб-страницата на Камелот им нуди на играчите можност за купување билети за Дејли плеј, Еуромилионс, Тандербол и Лото за Велика Британија. Ако користите дебитна картичка во ОК, играчите кои ќе победат добиваат добивки што се кредитираат на дебитната картичка користена за купување на билетот.

Директно задолжување

Иновативен метод за плаќање за Националната лотарија ја вклучува опцијата за директно задолжување. Со банкарска сметка, играчите може да дозволат задолжување еднаш месечно за плаќање на билети за лотарија. Не се применуваат дополнителни трошоци. Едноставно изберете игра. EuroMillions, Thunderball и Lotto прифаќаат директни плаќања. Изберете ги броевите или изберете случајно Среќно пад. Изберете денови за извлекување за секоја омилена игра. Изберете континуирано, директно задолжување онлајн.

По регистрирањето и обезбедувањето детали за плаќање, играчите за директно задолжување се подготвени. Плаќањата за купување билети за лотарија продолжуваат автоматски и континуирано додека играчот не ја извести Националната лотарија за желбата да го откаже овластувањето за директно задолжување.

Начини на плаќање во Англија
Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Кои игри на лотарија се достапни во ОК?

Различни игри на лотарија се достапни за играње на Британците. Лотото е популарно во Англија, но EuroMillions допира до играчи ширум светот, поттикнувајќи високи суми за џекпот. Британците исто така избираат гребнатинки за инстант победа, Тандербол и Лото хотпикс. Сите големи лотариски игри во ОК нудат значителни награди за победниците. За да се обложуваат, играчите избираат преферирани броеви, надевајќи се дека ќе одговараат на добитните броеви за секое извлекување на лотаријата.

Колку од приходите од лотаријата се распределуваат за добри цели?

Националната лотарија на ОК задржува само 1% од приходот од приходите од лотаријата. 95% се распределуваат на добитниците на лотаријата и на добрите цели. 4% се применуваат за неутрализирање на оперативните трошоци. Како една од најефикасните и најефикасните лотарии на глобално ниво, лотаријата во ОК користи приходи за да направи разлика низ целата земја.

Во 2017 година, проектите за уметност, спорт, зачувување на наследството, здравје, животна средина и образование добија процент од приходите од лотарија.

Популарноста на Националната лотарија на ОК е во остар контраст со критиките што ги добија застапниците на лотаријата на почетокот на легализирањето на лотариите во земјата. Поттикнувајќи раст и на национално и на меѓународно ниво, играчите продолжуваат да ризикуваат да освојуваат големи џекпот.

Од 500.000 фунти до повеќе од 60 милиони фунти, џекпотот расте во тандем со зголеменото учество во играта од Британците низ целата земја. Познати по ефикасните оперативни практики, Комисијата и нејзиниот изведувач, Камелот, создадоа робусна лотариска инфраструктура, која продолжува да собира милиони за поддршка на важни јавни и социјални проекти низ Обединетото Кралство.

Најчесто поставувани прашања

Најнови вести

Лотарии во различни земји
2022-08-09

Лотарии во различни земји

Играњето на лотарија е присутно во многу земји повеќе од еден век. Владите ги користеа за да соберат приходи за различни проекти и, исто така, да им обезбедат забава на своите луѓе. На повеќето места, лотаријата не беше намуртен како другите облици на коцкање. До денес, лотариите се сè уште многу популарни низ целиот свет. Интернетот ги направи уште поудобни сега кога играчите можат да пристапат до лотарии дури и надвор од нивните земји. Еве некои од најголемите лотарии низ светот по земја.