Лото 6/49 Резултат

Лото 6/49 е најдобрата модерна лотарија во Канада. Тој беше воведен во 1982 година од страна на Интерпровинциската лотарија корпорација, тело кое ја администрира до денес. Тоа беше првата канадска лотарија која им овозможи на ловците на среќа сами да избираат броеви. Моделот подоцна беше прифатен од сите други национални лотарии.

Извлекувањето на Лото 6/49 се врши секоја среда и сабота. Се користи генератор на случаен број за да се изберат победнички броеви. Играчите кои избрале шест броеви од тенџере со 49 ги споредуваат своите тикети со добитните броеви на извлекувањето за да утврдат дали го освоиле џекпотот.

Минималниот џекпот за Лото 6/49 е 3 милиони долари. Иако ова е пониско од она што го нудат некои американски џекпот, лотаријата е сè уште популарна надвор од канадските граници. Тоа е затоа што играчите можат да купат билети онлајн од која било локација. Дополнително, канадските власти немаат рестриктивни давачки за играчите кои ќе го добијат џекпотот надвор од Канада.