Вести

November 29, 2022

Како да се пресметаат шансите за лотарија

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherAishwarya NairResearcher

Математичките пресметки се корисни кога се испитува веројатноста да се добие џекпот на лотарија или други награди од пониско ниво. Слично на тоа, повеќето стручни обложувачници се потпираат на пресметки кога се соочуваат со одлука на која лотарија да играат. Информираните пресметки се несомнено единствениот начин да се процени веројатноста за добивка на лотарија.

Како да се пресметаат шансите за лотарија

Формулата за пресметување на шансите за лотарија може да биде малку сложена и бара познавање на некои напредни математички концепти. Сепак, сигурен сајт за рангирање на лотарија им доаѓа на помош на играчите кои не се подготвени да ги издржат долгите пресметки пред да ги изберат врвните онлајн лотарии. Сепак, обложувачите заинтересирани сами да ги прават пресметките можат да го следат овој водич.

Формулата

Променливите потребни за да се пресметаат шансите за добивка за лотарија се вкупните број на можни лотариски броеви (n) и бројот на потребните избрани добитни броеви на лотаријата (r).

Формулата е n!/r!*(бр)! Онаму каде што извичникот ја означува факторската функција.

Лесен начин да се разбере формулата е со користење на пример. За лотарија која бара од обложувачите да изберат два броја од можни пет цифри, коефициентот за добивка ќе биде пресметан како 5!/2!*(5-2)! Тоа функционира до 120/12, што е еднакво на 10. На шансите за победа на лотаријата така ќе биде 1 од 10.

Кога да се користи формулата

Формулата се применува само кога на обложувачите им е дозволено да избираат броеви на билети без посебен редослед. Со други зборови, добитниот тикет ги има истите броеви како оние што се појавуваат на ждрепката. Тоа е без оглед на редоследот по кој се цртаат броевите. Лотариите со ограничување во редоследот на селекција користат различна формула која е посложена и обично резултира со полоши шанси.

Некои лотарии може да имаат и посебни правила кои ја прават формулата неважечка. На пример, лотаријата може да вклучува единствен број што треба да се избере од посебен мал фонд на броеви за џекпот. Формулата во таков случај ќе се промени во однос на наоѓање на вистинската вредност на n и r, но општата формула ќе остане иста.

Пресметување на шансите за избор на победнички броеви

Горенаведената формула ги означува шансите за победа, под претпоставка дека обложувачот купи само еден тикет. Сепак, шансите се подобруваат со секое дополнително купување за истото извлекување, поради што елитните обложувачи често купуваат многу билети или приклучи се на синдикати на лотарија. Имено, формулата за пресметување на коефициентот за победа при играње на повеќе тикети е лесна. 

Играчите треба само да го одземат бројот на тикети од коефициентот за победа на еден тикет, а потоа да го поделат резултатот со коефициентот за победа за еден тикет.

Дали учеството во многу извлекувања ги зголемува шансите за победа на играчот?

Резултатите од секоја извлекување на лотарија обично се независни од претходните исходи. Тоа значи дека играњето повеќе пати не мора да ги зголемува шансите за победа во одредено реми. Од друга страна, некупувањето билет ги анулира шансите на играчите за победа. Тоа значи дека играњето на повеќе извлекувања или лотарии технички ги зголемува шансите за добивка. 

Сепак, математичките предности се нешто незначителни во однос на шансите за победа во одредено реми. Затоа, трошоците за купување доволно билети за да се добие математичка предност исто така не вреди да се ризикува.

Завршни мисли

Сите пресметки направени за да се одредат шансите за ининг не се ништо повеќе од бројки. Играњето лотарија се заснова на среќа, а обложувачите можат да добијат без разлика колку се добри или лоши шансите. Експертите препорачуваат шансите за добивка да се користат само за да се изберат соодветни онлајн лотарии, а не да се носат финансиски одлуки за тоа колку да се користат на билетите. Играчите, исто така, треба да ги земат предвид трошоците за купување билети наспроти шансите за добивка при изборот на лотарија што нуди соодветни шанси.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
undefined is not available in your country. Please try:

Најнови вести

Симптомите можат да влијаат на нашиот секојдневен живот, но третманот е достапен!
2024-05-20

Симптомите можат да влијаат на нашиот секојдневен живот, но третманот е достапен!

Вести