Дали треба да плаќате данок на добивки од лотарија?

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
Fact CheckerSamuel OseiFact Checker

Сонувањето за победа на лотарија често вклучува визии за јахти, дворци и бескрајни одмори. Но, и даночниот човек чека во крилата да си го земе делот. Оваа статија има за цел да ги демистифицира даночните обврски поврзани со добивките на лотарија во различни земји како што се САД, Кина, Јапонија, Шпанија и Обединетото Кралство. Ќе откриеме колкав процент од вашите добивки може да очекувате да се разделите, нудејќи примери за да ги разјасниме работите.

Дали треба да плаќате данок на добивки од лотарија?

Даноци на добивки од лотарија во САД

Во едноставни термини, кога ќе добиеш на лотарија, владата зема дел од вашите добивки во форма на даноци. Исто како кога заработувате пари од работа, дел од нив оди во владата. Овој данок доаѓа и од федералната и од државната влада, а износот може да варира во зависност од тоа каде живеете и износот што го добивате.

Федерален данок на доход на добивки од лотарија

Прво, ајде да зборуваме за федералните даноци. Владата на САД има фиксна даночна стапка за добивки од лотарија. Оваа стапка е 24% за американски државјани и жители со важечки број за социјално осигурување. Ако не обезбедите број за социјално осигурување или ако сте странец, стапката скока на 30%.

Значи, ако освоите 1.000.000 долари, федералната влада ќе земе 240.000 долари (24% од 1.000.000 долари) ако сте државјанин на САД или жител со број за социјално осигурување. Ако не, ќе земат 300.000 долари.

Државен данок на доход на добивки од лотарија

Но, тоа не е се. Треба да размислите и за државните даноци. Повеќето држави во САД ќе наплатуваат посебен данок за добивките од лотарија. Ова може да се движи од 0% до над 10%, во зависност од тоа во која држава сте. На пример, ако победите на лотарија во Флорида или Тексас, имате среќа бидејќи овие држави не ги оданочуваат добивките на лотаријата. Меѓутоа, во држави како Њујорк или Мериленд, може да видите даночна стапка до 8,82% или 8,75%, соодветно.

Паушална или ануитетна дилема

Победниците обично имаат два начини да ја подигнат својата награда: еднократна паушална сума или на рати во текот на неколку години, познат како ануитет. Има даночни импликации и за двете.

 • Паушална сума: Ако го изберете паушалот, добивате добивка веднаш, но тоа е помала сума од вкупниот џекпот. Исто така, ќе ги платите сите даноци одеднаш, што може да ве турне во повисока даночна група за таа година.
 • Ануитет: Ако одите на опцијата за ануитет, вашите добивки се распределуваат во текот на неколку години (често од 20 до 30). Секоја година, ќе плаќате даноци за износот што го добивате. Ова може да значи пониска вкупна даночна сметка, особено ако плаќањата не ве туркаат во повисока даночна група.

Пример: Замислете да освоите џекпот на лотарија од 1.000.000 долари. Имате можност да ги добиете добивките или како паушал или како ануитет над 30 години. Федералната даночна стапка е 24%, а вашата државна даночна стапка е 5%.

Опција за паушална сума:Опција за ануитет:
Паушална сума: 1.000.000 долариГодишно плаќање на ануитет: 1.000.000 долари / 30 години = 33.333,33 долари
Федерален данок (24%): 240.000 долариФедерален данок (24%): 33.333,33 долари * 24% = 8.000 долари
Државен данок (5%): 50.000 долариДржавен данок (5%): 33.333,33 долари * 5% = 1.667 долари
Вкупни даноци: 290.000 долариВкупни даноци годишно: 8.000 долари + 1.667 долари = 9.667 долари
Вкупни даноци над 30 години: 9.667 $ * 30 = 290.010 $
Нето примен износ: 710.000 УСДНето сума добиена во текот на 30 години: 1.000.000 $ - 290.010 $ = 709.990 $

Во оваа споредба, гледаме дека во период од 30 години, вкупниот платен данок е сличен за двата избора. Паушалната сума однапред дава повеќе пари, додека ануитетот нуди стабилен приход.

Важно е да се забележи дека примерот користи поедноставени даночни стапки и пресметки за цели на илустрација. Во реалноста, даночните стапки може да варираат, а дополнителни фактори како што се одбивањата, кредитите и менувањето на даночните закони може да влијаат на конечната даночна обврска. Консултацијата со даночен професионалец е од суштинско значење за да се разберат специфичните даночни импликации на вашите добивки на лотарија врз основа на вашите околности и јурисдикција.

Кинески даночни закони за добивки од лотарија

Кога станува збор за даноците на добивки од лотарија во Кина, правилата се повеќе:

 • За добивки под 10.000 CNY: Добри вести! Нема данок. Ако освоите 5.000 CNY, го добивате целиот износ. Тоа е како да купите артикал и да добиете 100% попуст!
 • За добивки над 10.000 CNY: Еве каде станува интересно. Ќе бидете оданочени со стапка од 20% за износот што надминува 10.000 CNY. Значи, ако освоите 50.000 CNY, првите 10.000 CNY се ослободени од данок. Останатите 40.000 CNY добиваат данок од 20%.

Пример: Замислете дека сте добиле награда од 100.000 CNY. Еве како би го пресметале вашиот износ по оданочување:

 • Износ без данок: 10.000 CNY (бидејќи е под прагот)
 • Износ на оданочување: 90.000 CNY (остатокот од вашите добивки)
 • Данок на 90.000 CNY: 20% од 90.000 CNY = 18.000 CNY

Значи, од вашите добивки од 100.000 CNY, ќе земете дома 82.000 CNY по одбитокот на данокот.

Image

Видови лотарии и оданочување во Јапонија

Во Јапонија, постојат различни видови лотарии, вклучувајќи ги и лотариите Такаракуџи и Броеви. Правилата за оданочување може да варираат во зависност од видот на лотаријата и износот на добивката.

Такаракуџи лотарии: Ова се најчестите лотарии во Јапонија, познати по големите џекпотови. Кога добивате на лотарија Такаракуџи, вашите добивки генерално подлежат на два вида даноци: данок на доход и данок на локален жител.

 • Данок на доход: Данокот на доход на вашите добивки се пресметува врз основа на прогресивна даночна стапка. Ова значи дека колку повеќе добивате, толку е поголем процентот на данок што ќе треба да го платите. Даночната стапка може да се движи од околу 5% до 45%, во зависност од износот на вашите добивки.
 • Локален жителски данок: Покрај данокот на доход, можеби ќе треба да платите и локален жителски данок, кој го одредува вашата општина. Овој данок се пресметува врз основа на вашиот приход, вклучувајќи ги и добивките од лотарија, а стапките може да варираат од една област до друга.

Лотарии за броеви: Лотариите за броеви се друга форма на лотарија во Јапонија, фокусирана на игри базирани на броеви. Добивките од лотариите Numbers обично подлежат на рамна стапка на задржување на данок од околу 20,315%. Овој данок се одбива од вашите добивки пред да ја добиете исплатата.

Пример 1: Да речеме дека сте добиле 1.000.000 ¥ на лотарија Такаракуџи. Стапката на данок на доход за оваа сума спаѓа во заградата од 10%. Ова значи дека ќе должите 100.000 ¥ данок на доход. Дополнително, ако даночната стапка на вашиот локален жител е 5%, би должите 50.000 ¥ за овој данок. Значи, вашата вкупна даночна обврска би била 150.000 ¥.

Пример 2: Замислете дека освоивте 500.000 ¥ на лотарија Numbers. Стапката на задршка на данок за лотариите Numbers е околу 20,315%. Затоа, даночниот одбиток од вашите добивки ќе биде приближно 101.575 ¥, што ќе ве остави со нето исплата од 398.425 ¥.

Даноци на лотарија награди во Шпанија

Во Шпанија добивките од лотарија се сметаат за приход. Ова значи дека владата ќе земе дел од вашите добивки како данок. Колку данок плаќате зависи од тоа колку ќе победите. Почнувајќи од 1 јануари 2020 година, секоја добивка на лотарија над 40.000 евра подлежи на даночна стапка од 20%.

Пример: Замислете да освоите 100.000 евра. Првите 40.000 евра се ослободени од данок, но ќе треба да платите 20% данок на преостанатите 60.000 евра.

Еве ја математиката:

 • 100.000 евра (вкупни добивки) - 40.000 евра (износ без данок) = 60.000 евра (оданочен износ)
 • 60.000 € x 0,20 (20% даночна стапка) = 12.000 € (даночен долг)

Значи, ако освоите 100.000 евра, ќе земете дома 88.000 евра по оданочување.

Лотарија во Велика Британија: Сон без данок

Еве ја фантастичната вест за почеток: Во ОК, сите добивки на лотарија се ослободени од данок! Ова значи дека без разлика дали ќе освоите 10 или 10 милиони фунти, можете да го задржите секој денар. За разлика од некои земји каде што големите добивки се соочуваат со големи даночни одбитоци, во ОК, објавената сума на наградата е износот на наградата што ја добивате.

Пример: Замислете да освоите 5 милиони фунти на Националната лотарија. Во Обединетото Кралство, можете да ги банкротирате сите 5 милиони фунти без никакви одбитоци. Во меѓувреме, во друга земја, данокот од 20% може да го намали вашето примање дома на 4 милиони фунти. Среќа за победниците од ОК, нивната награда е недопрена!

Иако првичните добивки се ослободени од данок, важно е да запомните дека штом тие пари се на вашата банкарска сметка, тие не остануваат целосно недопрени од даноците.

 • Приходи од камати: Да речеме дека освоивте 1 милион фунти и ги депониравте на банкарска сметка. Ако вашата банка ви дава 3% камата годишно, тоа е 30.000 фунти дополнително за една година. Оваа камата ќе се оданочува според вашата плоча за данок на доход.
 • Подароци: Ако одлучите да ја споделите вашата радост и да подарите дел од вашите добивки на пријателите или семејството, тоа потенцијално може да привлече данок на наследство ако е над прагот, а вие умрете во рок од седум години од подарувањето на парите.
 • Инвестициски приход: Ако ги инвестирате вашите добивки, секоја добивка или приход генериран од тие инвестиции најверојатно ќе подлежи на данок. Ако инвестирате во имот, а потоа го изнајмите, киријата што ја добивате ќе биде оданочен приход.

Image

Дали плаќате даноци на добивки од лотарија во Канада?

Во Канада, добивките од лотарија не се сметаат за редовен приход, па затоа не се оданочуваат како што би била платата на вашата работа. Наместо тоа, тие се сметаат за неочекувани пари или еднократна добивка. Тоа е добра вест за победниците, бидејќи тие можат да го заземат целиот износ што ќе го добијат во џеб.

Пример: Замислете да освоите 1 милион долари на канадска лотарија. За разлика од некои земји каде што може да добиете само 600.000 долари по оданочување, во Канада го добивате целиот 1 милион долари. Целата сума е ваша за чување!

Значи, воопшто нема даноци?

Па, не е толку едноставно. Иако не плаќате даноци на вистинските добивки, секоја камата или приход генериран од тие добивки во иднина се оданочува. Размислете за тоа вака: почетните пари што ги добивате се ослободени од данок, но парите што ги заработуваат не се.

Пример: Одлучувате да ги ставите вашите добивки од лотарија од 1 милион долари на штедна книшка што заработува камата. На крајот на годината, да речеме дека заработувате 10.000 долари од камата. Тие 10.000 долари се оданочуваат и ќе треба да го пријавите во вашата годишна даночна пријава.

Добивањето на лотарија е сон за многумина, но од суштинско значење е да се разберат даночните импликации што доаѓаат со тоа. И федералните и државните даноци ќе земат дел од вашите добивки, а вие ќе треба да одлучите како сакате вашата исплата. Иако можеби изгледа застрашувачки, со вистинско знаење и малку планирање, можете лесно да се движите низ овие води и вистински да уживате во вашите неочекувани пари. И секогаш запомнете, иако е примамливо да се фокусирате на одземената сума, сепак останувате со значителна сума од добивката на лотарија. Уживајте во тоа одговорно!

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Дали плаќате даноци за добивки од лотарија во САД?

Да. Во САД, добивките од лотарија подлежат на федерални и државни даноци. На пример, ако освоите 10 милиони долари на државна лотарија:

 • Федералната влада би можела да одземе околу 24% (2,4 милиони долари) од врвот.
 • Во зависност од државата, може да се примени дополнителен државен данок, кој може да се движи од 0% до повеќе од 8%. На пример, во Њујорк може да се одбијат дополнителни 8,82% (882.000 долари).

Дали добивките од лотарија се оданочуваат во ОК?

Не. Во Обединетото Кралство, целата добивка на лотарија е ослободена од данок. На пример, ако освоите 5 милиони фунти во Националната лотарија на ОК, ќе ги земете дома целосните 5 милиони фунти без никакви одбитоци.

Како се оданочуваат добивките од лотарија во Шпанија?

Во Шпанија добивките над 40.000 евра се оданочуваат со 20%. Значи, ако освоите 1 милион евра на шпанската лотарија, би платиле данок на 960.000 евра (1 милион евра минус 40.000 евра ослободување), што резултира со даночна сметка од 192.000 евра.

Дали добивките од австралиската лотарија се оданочуваат?

Не. Во Австралија, добивките од лотарија не се сметаат за приход. Ако освоите 3 милиони AUD во австралискиот Powerball, ќе ја добиете целата сума без никакви непосредни даночни импликации.

Дали плаќате даноци за добивки од лотарија во Канада?

Не. Во Канада, добивките од лотарија се третираат како неочекувани пари. Добивањето 5 милиони CA $ во Лото 6/49 значи дека ќе ги добиете целосните 5 милиони CA $. Сепак, каматата заработена на тие добивки се оданочува.

Како Франција ги оданочува добивките од лотарија?

Добивките од лотарија над 5.000 евра во Франција подлежат на данок од 20%. Значи, ако освоите 500.000 евра, откако ќе ги ослободите првите 5.000 евра, ќе платите данок на 495.000 евра, што изнесува 99.000 евра.

Дали се оданочуваат наградите на италијанската лотарија?

Да. Во Италија, ако вашите добивки на лотарија надминуваат 500 евра, се применува данок од 20%. Ако освоите 2 милиони евра во SuperEnalotto, данокот што треба да се плати ќе биде 400.000 евра, што ќе ви остави со 1,6 милиони евра.

Дали парите од лотарија се оданочуваат во Јужна Африка?

Не. Добивката од 20 милиони R2 во Лотото во Јужна Африка е целосно ваша, без веднаш даночни одбивања. Сепак, каматата на добивката би била оданочена.

Како се оданочуваат добивките од лотарија во Бразил?

Бразил наметнува данок од 13,8% на добивките од лотарија. Освојувањето на 10 милиони R$ во Mega-Sena ќе резултира со данок од 1,38 милиони R$, што ќе ви даде нето од 8,62 милиони R$.

Дали добивките од лотарија во Германија подлежат на данок?

Не. Ако освоите 4 милиони евра во германското лото 6aus49, ги добивате сите 4 милиони евра без даночни одбивања.

Дали добивките од лотарија се оданочуваат во Индија?

Да. Во Индија, добивките од лотарија се подложени на паушална стапка од 30%. Дополнително, може да се применат и други доплати. На пример, ако освоите 10 крори во лотаријата Керала:

 • Данокот би изнесувал 3 крори.
 • Со прекини и други доплати, ефективната стапка може да се зголеми, со што дополнително ќе се намали износот што го земате дома.

Како Русија ги оданочува добивките од лотарија?

Во Русија, добивките од лотарија кои надминуваат 4.000 рубли се оданочуваат со 13% за жители и 30% за нерезиденти. Ако освоите 100 милиони рубли:

 • Како жител, би платиле 13 милиони рубли данок.
 • Како нерезидент, вашиот данок би бил 30 милиони рубли.

Како се третираат добивките од лотарија во Ирска за даночни цели?

Во Ирска, добивките од лотарија се ослободени од данок. Значи, ако сте доволно среќни да освоите 5 милиони евра во ирското лото, ќе ја земете дома целата сума. Сепак, секој приход добиен од добивките, како каматата, ќе се оданочува.

10 работи што треба да ги направите пред да ги добиете вашите добивки од лотарија

10 работи што треба да ги направите пред да ги добиете вашите добивки од лотарија

Значи, добивте на лотарија! Честитки за вашата неверојатна среќа. Но, пред да започнете да правите големи планови за новооткриеното богатство, од суштинско значење е да преземете некои важни чекори за да се осигурате дека вашите добивки на лотарија ви носат долгорочна среќа и финансиска сигурност. Во овој сеопфатен водич, ќе ве водиме низ десет основни работи што треба да ги правите кога ќе го направите победи на лотарија. Од заштита на вашиот идентитет до барање професионален совет, ве покриваме.

5 Предности на играње лотарија онлајн

5 Предности на играње лотарија онлајн

Многу луѓе уживаат да играат лотарија бидејќи тоа е едноставна игра која може да направи некого милионер преку ноќ. Постојат два начина да се игра лотаријата - или со купување билет лично од физичко место или со играње онлајн. Во денешно време, повеќето луѓе изберете да играте лотарија онлајн. Во оваа статија, ќе научите за придобивките од играњето лотарија онлајн.

7 најдобри начини да ги изберете вашите лотариски броеви

7 најдобри начини да ги изберете вашите лотариски броеви

Играњето на лотарија е само за среќа, но тоа не значи дека не можете да имате систем или метод за избирање на вашите броеви. Некои луѓе се потпираат на математички обрасци, додека други би можеле само да изберат случајни броеви или да користат датуми кои се посебни за нив. Не постои гарантиран начин да се предвидат победничките бројки, но имањето стратегија може да ја направи играта позабавна.
Истражете различни пристапи за да го најдете оној што ви одговара. На крајот на краиштата, дел од возбудата е во исчекување, и со малку среќа на ваша страна, можеби само ќе го постигнете џекпотот!

Ануитет наспроти паушални исплати на лотарија: добрите и лошите страни

Ануитет наспроти паушални исплати на лотарија: добрите и лошите страни

Кога станува збор за добивка на лотарија, големата возбуда од сума пари која ќе ви го промени животот може брзо да отстапи место на практичната одлука како да ги добиете вашите добивки. Дали треба да се одлучите за ануитет, да добивате редовни плаќања со текот на времето, или паушална исплата, добивајќи ги сите пари однапред? И двете опции имаат свои добрите и лошите страни, и важно е внимателно да размислите која е најдобро одговара за вашите финансиски цели.

Зголемете ги вашите шанси за победа на лотаријата

Зголемете ги вашите шанси за победа на лотаријата

Дали сте уморни од играње на лотарија со мал до никаков успех? Дали сте подготвени да ги зголемите вашите шанси да постигнете џекпот? Не барајте понатаму! Во оваа статија ќе ви дадеме вредни совети и стратегии за да го зголемите вашиот потенцијал за добивка на лотарија.

Измами на лотарија: што се тие и како да ги избегнете

Измами на лотарија: што се тие и како да ги избегнете

Измамите со лотарија станаа распространето прашање во последниве години, насочени кон доверливи поединци со ветувања за моментално богатство. Овие измами се плен на соништата на луѓето за голема победа и може да предизвикаат значителна финансиска и емоционална штета. Во оваа статија, ќе разговараме за тоа што се измамите на лотаријата, како функционираат и што е најважно, како можете да избегнете да станете жртва на нив.

Како да купите билети за лотарија преку Интернет: Водич чекор-по-чекор

Како да купите билети за лотарија преку Интернет: Водич чекор-по-чекор

Значи, сакате да ја пробате вашата среќа и да купите лотарија онлајн? Имаш среќа! Интернетот го олесни учеството во лотариите од целиот свет од кога било. Во овој сеопфатен водич, чекор по чекор ќе ве водиме низ процесот на купување лотарија онлајн. Од изборот на вистинската лотарија до добивањето на вашите добивки, ве покриваме.

Колку доцна можете да купите билети за лотарија?

Колку доцна можете да купите билети за лотарија?

Ако се чувствувате среќни и сакате да се испробате во освојувањето на лотаријата, веројатно се прашувате колку доцните можете да купите билети. На крајот на краиштата, се чини дека времето лета, а вие не сакате да ја пропуштите вашата шанса да го збогатите. Во оваа статија, ќе ги истражиме правилата и прописите околу купувањето билети за лотарија, така што точно ќе знаете кога да се упатите во продавницата или да скокнете на интернет за да го купите тој билет.

Крајниот водич за онлајн лотарија на 2024

Крајниот водич за онлајн лотарија на 2024

Лотариите постојат долго време, а ран пример е кинеското кено. Тие првично беа користени како начин владите да ги зголемат своите приходи. Во класична лотарија, купувате билет пред да се изберат множество нумерирани топчиња по случаен избор од извлекување. Ако бројките на вашиот билет се совпаѓаат со добитната комбинација, добивате пари. Некои лотарии сè уште се ограничени на граѓани од поединечна земја, но онлајн платформите овозможија да учествуваат сите ширум светот. Како резултат на тоа, сега има повеќе начини од кога било да се добие голема победа во денешните игри на лотарија. Ако сте нови во онлајн лото, ќе најдете корисни совети и објаснувања подолу. Продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Моќта на лотариските базени: зголемете ги вашите шанси за победа

Моќта на лотариските базени: зголемете ги вашите шанси за победа

Во светот на лотариите, приклучувањето на лотариски базен може значително да ги зголеми вашите шанси за голема добивка. Но, што всушност се лотариските базени и како функционираат? Во оваа статија, ќе истражуваме во деталите за лотариите и ќе ги откриеме мистериите зад нивниот успех.

Паметни начини да ги потрошите вашите добивки од лотарија

Паметни начини да ги потрошите вашите добивки од лотарија

Дали сонувате за моментот кога ќе станете среќен добитник на џекпот на лотарија кој ќе ви го промени животот? Можностите се бескрајни – луксузен одмор, сјаен нов автомобил или можеби дури и куќа од соништата. Но, пред да почнете да ги замислувате сите начини на кои можете да ги потрошите вашите добивки, важно е да запомните дека одговорните финансиски одлуки можат да имаат трајно влијание врз вашата иднина. Во оваа статија, ќе ги истражиме паметните начини за трошење на вашите добивки од лотарија, помагајќи ви да направите информирани избори кои можат да помогнат да се обезбеди вашата финансиска благосостојба.

Топ 5 најпопуларни игри на лотарија за почетници

Топ 5 најпопуларни игри на лотарија за почетници

Дали сте нови во светот на игрите на лотарија и се чувствувате преоптоварени од огромниот број на достапни опции? Не грижете се, ве опфативме. Во оваа статија, ќе разговараме за топ 5 најпопуларни игри на лотарија за почетници. Без разлика дали барате игра со големи џекпот, подобри шанси или уникатни карактеристики, имаме по нешто за секого.

Што да направите ако сте го изгубиле вашиот билет за лотарија

Што да направите ако сте го изгубиле вашиот билет за лотарија

Дали некогаш сте го имале тоа тоне чувство на губење на нешто вредно? Сега замислете погрешно да поставите лотарија што потенцијално може да ве направи милионер. Тоа е тешка ситуација, но не плашете се, бидејќи во оваа статија ќе ве водиме што да правите откако ќе го изгубите лотаријата.