Најдобри онлајн лотарии во Грција 2024

Лотарија е многу популарна игра во Грција каде Грците играат и национални лотарии и низа меѓународни лотарии. Секој над 18 години може легално да игра на лотарија во Грција, наспроти 21 година ако присуствува на копнено казино во Грција. Грција има многу национални лотарии, а Лотото е едно од првите со билети кои чинат дури 0,50 евра.

Во ова лото неделно во 20 часот во среда и сабота има по две извлекувања. Има пет нивоа на награди, вкупно илјадници понудени награди, вклучувајќи го и врвниот џекпот.

Најдобри онлајн лотарии во Грција 2024
Историја на лотариите во Грција

Историја на лотариите во Грција

Грците исто така можат играјте лотарии од целиот свет со различни џекпот и цртање игри од сајтови кои се соодветно лиценцирани за заштита на играчите. Всушност, големите лото од Европа и САД се всушност попопуларни од националните лотарии поради огромната големина на џекпотот кој може да биде уште поголем доколку има превртување.

Како и со секое онлајн обложување, од суштинско значење е да се изберат сигурни и безбедни страници за да се заштитат вашите пари и лични податоци. Играчите можат да играат онлајн од лаптоп или мобилен уред, што го прави играњето онлајн лотарија многу едноставно во Грција.

Првите лотарии што се одржаа во Грција не беа поврзани со пари, туку беа користени како начин за избор на владини функционери. Тие се одржуваат од шестиот век п.н.е. Првата лотарија која се одржа за да се генерираат средства беше Грчката државна лотарија, во сопственост на грчката влада, во 1862 година.

Следната лотарија што се појави беше лотаријата Етнико (што значи национална) во 1937 година и се игра и денес. Лотаријата Лаико (што значи популарна) започна во 1941 година, со едно извлекување неделно, а билетите сега чинат 2 евра.

Историја на лотариите во Грција
Грчки лотарии од 1990-тите

Грчки лотарии од 1990-тите

90-тите беа период на експанзија со популарната национална Лото игра основана во 1990 година. Само грчките државјани можеа да играат Лото, но тоа се промени во 2018 година. По ова време, на странските државјани им беше дозволено да играат и поради отворањето на грчките лотарии онлајн.

Лотото, како и голем број други грчки лотарии, е управувано од ОПАП (Грчка организација за фудбалски прогнози) која порано беше во сопственост на грчката држава додека не беше принудена целосно да се приватизира во 2013 година како дел од условите на спасувачката програма на ЕУ/ММФ. . Иако е приватизиран, новиот конзорциум ОПАП продолжува да има монопол над државните лотарии, вклучително и оние онлајн.

ОПАП е еден од европските, и навистина во светот, најголемите лотарии кои водат други национални лотарии во Грција, како што се Proto, Powerspin, Super3, Extra5 и Tzoker (Џокер), кој е исто така познат како Greece Powerball.

ОПАП управува со индустрија вредна повеќе милијарди евра која дава значителен придонес во спортските, културните и социјалните проекти на Грција. Конзорциумот ОПАП сè уште има ексклузивни права врз државните лотарии до 2025 година. Што се случува по овој датум засега е непознато.

Грчки лотарии од 1990-тите
Лотарии во денешно време во Грција

Лотарии во денешно време во Грција

Грчката држава отсекогаш имала контрола над националните лотарии од првата што била основана уште во 1862 година. Во дваесеттиот век се појавија многу лотарии. Главниот период кога беа воведени многу нови национални лотарии беше во 90-тите во новиот милениум, но денес контролата на овие лотарии сега е во приватни раце.

ОПАП почна да работи KIno (игра од типот Keno) ,а мобилна апликација, во 2003. Само во 2018 година, кога беше дозволено коцкањето преку Интернет, меѓународните лотарии можеа да работат на грчкиот пазар.

Лотарии во денешно време во Грција
Иднината на лотаријата во Грција

Иднината на лотаријата во Грција

Онлајн лотаријата во Грција е исклучително популарна и значаен придонесувач за грчката економија. Интернетот продолжува да расте со зголемен број луѓе во Грција кои добиваат пристап до интернет.

Околу две третини од населението сега е онлајн со сличен процент на луѓе кои поседуваат мобилен телефон. Со широката грчка мрежа со оптички влакна, заедно со растот на сопственоста на паметни телефони, онлајн лотариите и мобилните апликации се чини дека ќе продолжат да одат од сила на сила.

Што се однесува до регулативата, се чини дека Грција оди кон понатамошен развој на секторот. Регулативата за казината и онлајн обложувањето отсекогаш била построга отколку за лотарии. На пример, едно време само на туристите им беше дозволено да играат во копнените казина, кои сега можат да се најдат и на интернет и отворени за сите да играат.

Сепак, неодамна, грчката влада ги релаксира ограничувањата во онлајн казина со удвојување на ограничувањето на џекпотот од 70.000 евра на 140.000 евра, а тие исто така го намалуваат времето на вртење на игри и слотови. Грчката комисија за игри, исто така, отвори страница на која луѓето можат да пријават нелегални сајтови за коцкање во обид да го зачуваат легалното коцкање.

Иднината на лотаријата во Грција
Дали лотариите се легални во Грција?

Дали лотариите се легални во Грција?

Лотариите и на земја и на интернет се легални во Грција се додека се лиценцирани од Грчката комисија за игри (HGC), регулаторното тело во Грција. Лиценцираните страници се безбедни и ќе ги заштитат податоците на играчите и ќе обезбедат плаќањата да се вршат кога ќе доспеат.

Играчите треба да имаат најмалку 18 години за да играат лотарии во Грција, вклучувајќи ги и оние кои се базирани на интернет. Сите добивки на националната лотарија во Грција се оданочуваат со стапка од 10%, без разлика на износот на наградата. Сепак, добивките од меѓународна лотарија воопшто не подлежат на никаков данок, така што добитниците можат да уживаат во целосниот износ на нивните добивки.

Законодавство за лотарија во Грција

Како што беше споменато претходно, ОПАП беше државно тело кое имаше монопол над работењето на националните лотарии во Грција. Таа продаде дел од своите акции кога беше пласирана на грчката берза во 2001 година, при што ОПАП задржа 33% од компанијата. Во 2000 година, на ОПАП му беа дадени единствени права да работи со грчки лотарии 20 години, па дури и кога беше целосно приватизиран во 2013 година, тој сè уште ги задржа овие права.

Дали лотариите се легални во Грција?
Акти за лотарија во Грција

Акти за лотарија во Грција

ОПАП работи според Законот 4002/2011 кој го регулира неговото работење како монопол. Грчката влада го заштити монополот на ОПАП со обидот да ги блокира давателите на Интернет услуги, но многу играчи сè уште можеа да пристапат до офшор веб-страниците и тоа го направија неказнето од владата.

Овие страници привлекоа грчки играчи поради големите џекпот и шансите за бонуси. Овој монопол беше оспорен пред Европскиот суд на правдата (ЕСП) како неправеден и со непотребни ограничувања како што е потребата компаниите да бидат со седиште во Грција и принудени да користат локални банки.

Ова многу им отежна на странските оператори да се зацврстат на грчкиот пазар. Сето ова се промени со измените направени со Законот 4631/2019 кои грчкото Министерство за финансии ги овозможи. Онлајн пазарот сега беше отворен за странски оператори кои требаше да исполнат голем број услови за да можат да влезат на грчкиот пазар.

Освен одредени документи, фирмите требаше да платат и такса за аплицирање од 10.000 евра. Доколку биде прифатено, компанијата треба да уплати 4 милиони евра во буџетот и да уплати гарантен депозит од половина милион евра во грчка или европска банка.

Акти за лотарија во Грција
Омилени игри на лотарија на грчките играчи

Омилени игри на лотарија на грчките играчи

САД PowerBall

Најдобрите страници кои ги фаворизираат грчките играчи ги вклучуваат меѓународните игри како што се US PowerBall и EuroMillions. PowerBall од САД е најплатената лотарија игра во светот. Лесно е достапно на скоро сите онлајн страници.

Играчите треба да поклопат 5 броеви со PowerBall број за освојување на џекпот кој може да достигне и до 1,5 милијарди долари. Проценетите шанси за победа се приближно 1 спрема 300 милиони.

EuroMillions

EuroMillions се извлекува во Париз 2 пати неделно, плаќајќи минимум 17 милиони евра и ограничување на 190 милиони евра. Проценетите шанси за победа се приближно 1 на 140 милиони.

Лото

Лотариите како Лото и Цокер се омилени национални лотарии за грчките играчи. Лотото нема капа, така што наградите може да бидат со 8-цифрени цифри. Ефтино е да се игра со 0,50 евра по тикет и има добри шанси за победа од 1 на 25 милиони.

Цокер

Цокер, уште од неговото лансирање во 1997 година, е цврст омилен кај грчките играчи. Има минимум џекпот од половина милион евра за совпаѓање на 5 броеви. Џекпотот може да се превртува на неодредено време доколку нема добитни тикети. Има 1 на 25 милиони шанси да го освоите џекпотот.

Дополнителни 5

Дополнителни 5 е најиграната онлајн лото игра во Грција.

Омилени игри на лотарија на грчките играчи
Начини на плаќање во Грција

Начини на плаќање во Грција

Има многу начини на плаќање за плаќање и добиваат средства понудени од сајтови во Грција. Избраниот метод ќе се разликува од играч до играч во однос на тоа што е најзгодно за нив. Најдобрите страници ќе имаат низа опции како што се Visa, MasterCard, Skrill, Neteller, Moneysafe, PayPal, E-banking и сопствената грчка Viva.

Сите овие методи може да се спроведат во евра, што ќе помогне да се заштеди на такси за конверзија. Повторно, вреди да се напомене дека играчите треба да играат само на лиценцирани сајтови кои се проверуваат за нивната безбедност во обид да се заштитат играчите.

За некои играчи дебитните и кредитните картички се начин да се оди, но за други претпочитаната опција е преку е-паричник. Постојат голем број на различни е-паричници, вклучувајќи PayPal, Skrill, Neteller и Viva. Електронските паричници имаат голем број на предности.

Придобивките се брзи, лесни и безбедни трансакции и за депонирање и за повлекување добивки кои ќе бидат достапни побрзо со овој метод во споредба со плаќањата со картички. За грчките играчи, е-паричникот Viva може да биде пригоден избор бидејќи е лиценциран во Грција и е надгледуван од Банката на Грција.

Начини на плаќање во Грција
Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Дали е легално да се игра онлајн лотарија во Грција?

Да, тоа е, но играчите треба да имаат минимум 18 години. Веб-страницата ќе побара потврда, па играчите треба да се уверат дека имаат подготвено лична карта.

Може ли да им се верува на сајтовите за лотарија во Грција?

Да, може да им се верува. Сепак, играчите треба да се погрижат да се работи за лиценцирана и регулирана локација, за да бидат заштитени. Регулираните страници ќе имаат шифрирања за да ги обезбедат сите податоци. Проверете дали се лиценцирани од HGC, Комисијата за коцкање на Обединетото Кралство или Органот за игри на среќа на Малта, меѓу другите.

Дали може да се плаќа во евра?

Да, сите сајтови во Грција прифаќаат плаќања во евра што е погодно и има дополнителен бонус за заштеда на такси за конверзија за да се задржат повеќе пари во џебовите на играчите.

Може ли паметен телефон да се користи за играње?

Најдобрите страници ќе бидат погодни за мобилни телефони, така што сè, од регистрирање до играње може лесно да се направи на мобилен телефон. Некои сајтови имаат дури и своја апликација за уште поголема пристапност.

Како може играч да игра онлајн лото во Грција?

Играчите треба прво да изберат реномирана локација која е лиценцирана и регулирана од тела како што е HGC. Ќе треба да се пополни формулар за регистрација по што играчот може слободно да игра која било игра што се нуди на страницата. Броевите може да се изберат од играчот или со случаен избор на броеви.

Најчесто поставувани прашања