Вашиот водич за How Do Lotto Draws Work 2024

Лесно е да се игра лотарија, нели? Започнувате со избирање на саканите броеви, по што можете да се опуштите и да чекате да почнат да се собираат наградите. Се разбира, тоа не е толку лесно како тоа.

Она што се случува зад завесите на извлекувањето на лотаријата, вклучително и сè, од опремата за цртање до топчињата и строгите безбедносни протоколи што се поставени, сите заедно работат за да се осигура дека секое извлекување на лотаријата е случајно и праведно.

Ајде да навлеземе малку подлабоко во внатрешната работа на лотариите, нели?

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherAishwarya NairResearcher

Како работи лото?

Лотарија е еден вид коцкање со ниски шанси или систем во кој победниците се одредуваат по случаен избор. Лотариите се вообичаен вид на коцкање управувано од владата, во кое учесниците плаќаат мала влезна такса за шанса да добијат значителен џекпот.

Може да изберете која било шест цифра помеѓу 1 и над 60 во некои земји. Секое извлекување содржи сет од шест броеви, а понекогаш и еден бонус број.

На шансите за добивка на лотарија, цените на билетите и износот на наградите може да варираат во голема мера во зависност од тоа каде ги купувате. Вашите шанси за победа би можеле да се подобрат или влошат во зависност од вкупниот број продадени тикети и минималниот број на точни избори потребни за победа.

Шансите за освојување на главната награда се екстремно мали, дури и кога се споредуваат со шансите за други форми на коцкање.

Како илустрација можеме да го користиме стандардниот формат на лотарија за избор на шест броеви помеѓу еден и четириесет и девет. За да го освоите џекпотот, треба да ги усогласите сите шест броеви, што е шанса 1 спрема 13.983.816. Тоа не е се. Ако повеќе од едно лице ги погоди сите шест броеви, наградата се дели меѓу победниците, намалувајќи го уделот на секој играч.

Ако одговарате на некои, но не на сите избрани броеви, сепак победувате, нели?

Точно, но шансите да се погоди пет од шесте цифри се астрономски ниски (еден од 55.492). Џекпотот може да вреди милиони долари, додека исплатата за добивање пет броеви е обично само неколку стотици.

Ако нема добитник на џекпот во извлекување каде што џекпотот е максимум, вишокот на парична награда над плафонот за награда џекпот обично се дистрибуира до победниците на следното највисоко ниво на награда во тој извлекување.

Како функционираат цртежите на лотаријата?

За цртање може да се користат и гравитациони машини и машини за мешање воздух. Машините споделуваат неколку заеднички карактеристики.

За почеток, статистичка анализа се користи за време на развојот и верификацијата за да се гарантира дека генерираните секвенци на броеви се навистина случајни.

Топките никогаш не се заклучуваат во тајни прегради или цевки; тие се видливи во секоја фаза од процесот. Бидејќи цртежите се прикажуваат во реално време, гледачите може да бидат спокојни знаејќи дека не се измамени.

Цврстите гумени топчиња се користат во системите за гравитација. Прво, топчињата се ставаат во контејнер со две лопатки кои се вртат во спротивни насоки за да се создаде вител што ќе ги измеша топчињата.

Лизгајќи ја вратата настрана, операторот ослободува шест топки, кои се движат низ чиста цевка и во областа за гледање. Како што одреден број на топчиња минуваат низ дупката, оптичкиот сензор повеќе ќе престане да се ослободува.

Друг вообичаен уред што се користи за извлекување на лото е машината за мешање воздух. Во овие машини се користат топчиња за пинг-понг со нумерички ознаки со боја, кои исто така се прецизно стандардизирани за големината и тежината. Воздушните млазници експлодираат во комората и ги комбинираат овие сфери.

Операторот избира збир на топки со ослободување на воздух преку една или повеќе цевки на врвот на машината. Штом вентилот се отвори, топчињата се пукаат во цевката и се транспортираат до просторот за гледање преку втора чиста цевка.

Каде можете да ги проверите резултатите од лото?

Проверувањето на добитните броеви за вашата локална лотарија е исто толку лесно како да пребарувате на Интернет или да се вклучите во вашата национална информативна станица. Понекогаш, продавницата каде што ја купувате вашата лотарија ќе ги прикаже и победничките броеви. Алтернативно, добитните броеви на лотаријата може да бидат објавени во весници.

Колку долго траат извлекувањата на лотаријата?

Времето што ви е потребно за да дознаете дали сте добиле или изгубиле на лотарија откако сте го купиле вашиот билет и сте го доставиле на извлекување зависи од видот на лотаријата што ја играте.

Откако ќе купите билет за огромна лотарија, како што е националната лотарија за готовина, може да треба да почекате до една недела пред да се одржат извлекувањата. Ова може да биде случај ако лотаријата се одржува на национално ниво.

Од друга страна, помалите лотарии можат да собираат бројни извлекувања неделно, што значи дека можеби нема да треба да чекате повеќе од неколку дена за големото извлекување.

Има дневни игри на лотарија, што значи дека единственото нешто што треба да направите е да почекате неколку часа за да се извлече ждрепката. Билетите за гребење и други видови инстант лотарии се примери за она што е познато како непосредно извлекување.

Како ќе се објават бројките, ќе се определи според видот на медиумите што се користат. Повеќето извлекувања на ТВ лото се пренесуваат во живо за да се избегне корупција, па ако гледате, можете да ги видите резултатите речиси веднаш.

Публикациите како весниците може да не објавуваат резултати до следниот ден. Продавниците за билети може да имаат резултати објавени во рок од неколку часа, но резултати од интернет ќе биде достапна веднаш штом ќе заврши телевизиското извлекување.

Кога се извлекуваат резултатите од лото?

Дури и ако постојано се појавуваат нови типови на лотарии, сепак постојат класичните пет: лото, помали лото, дневни лотарии, повеќедржавни лотарии и инстант лотарии.

Кога се споредуваат различни видови лотарии, како што се дневните игри со лотарија и инстант игрите, дали има забележлива разлика во времето помеѓу ждрепките?

Големите лотариски игри обично ги одржуваат своите цртежи двапати неделно, обично во среда и сабота навечер. Овие цртежи обично се случуваат навечер. Дури и да не е, голем извлекување на лото играта сè уште често се одржуваат еднаш во текот на неделата и еднаш во текот на викендот.

Во повеќето случаи, помалите извлекувања на лотарија се одржуваат почесто од обичните лото извлекувања, понекогаш дури шест или седум пати неделно. Шансите за победа се поголеми во овие игри иако наградите обично се помали од оние што се нудат во стандардните лото.

Дневните игри на лотарија, како што се очекуваше, се извлекуваат секојдневно и нудат подобри шанси за добивка од големите лотарии и помалите лотарии.

Инстант лотаријата, често позната како „инстант билет“, се однесува на тип на игра на лотарија која обезбедува однапред испечатени тикети со надворешен слој кој, откако ќе се изгребе или излупи, веднаш открива дали играчот победил или не. Ако имате еден од овие добитни тикети, треба да можете брзо да го замените за вашата награда.

Меѓутоа, можеби ќе треба да завршите дополнителни фази ако освоите поголеми награди, што најверојатно ќе резултира со подолг период на чекање.

Кога се затвора лотото?

Можеби сте ја слушнале фразата „ждрепките се затворија“ и сте размислувале што значи тоа. Каква врска има тоа со играњето на лотарија? Или сугерира дека некој веќе победил?

Дури и по затворањето на извлекувањето на лотаријата, сè уште можете да ги внесете вашите броеви. Во овој случај, тоа само значи дека вашиот облог нема да биде избран за следното достапно извлекување, што може да значи подолго чекање. Вообичаено, извлекувањата се затвораат неколку часа пред вистинското извлекување.

Да речеме дека вечерва е закажана ждрепка во 19 часот, а најавено е дека ждрепките ќе завршат во 17 часот. Потоа, доколку купите билет пред 17:00 часот, вашите броеви ќе бидат внесени во идното извлекување, а доколку го купите после тоа време, вашиот билет ќе биде внесен во извлекувањето по истиот.

Па, зошто лото се затвора? Една од бројните работи што ова помага да се запре е измамата. Ако билетите се дозволени да продолжат до фазата на извлекување, тоа им дава на тие играчи неправедна предност. Исто така, го ограничува вкупниот број на потенцијални победници во едно извлекување за да спречи загриженост за веројатноста и рамнотежата.

Колку лото извлече пред да се освои?

Ако џекпотот на лотаријата не е освоен, се случува превртување пред џекпотот пред извлекувањето кое мора да се освои.

Кога никој не го освои џекпотот на лотаријата, тој се „превртува“ на следното извлекување. Парите што би отишле кај победникот на големата награда се додаваат во џекпотот на следната рунда.

Џек потовите може да станат поголеми поради превртувањата, кои ги додаваат приходите од продажбата на повеќе билети и наградниот фонд од претходното извлекување во тенџерето. Луѓето имаат поголема веројатност да купуваат лотарија кога се зголемува ветениот џекпот. Постојаното зголемување на џекпот ќе генерира повеќе интерес и продажба на билети отколку неделна игра со фиксен награден фонд.

За разлика од фиксниот џекпот, ограничувањето за превртување на Лото гарантира дека главната награда на играта на крајот ќе се добива често. Џекпотот може да се преврти само пет пати по ред пред да мора да се освои на следното извлекување. Во ждрепката што мора да се освои, тенџерето се дели меѓу оние што одговараат на помалку од шест главни броеви.

Кога џекпотот на Лотото не е освоен за пет директни извлекувања, се одржува извлекување што мора да се освои. Џекпот мора да се освои во шестото извлекување, извлекувањето Мора да се освои, дури и ако никој не ги погоди сите шест броеви.

Џекпотот во извлекувањето на лото мора да се освои сигурно ќе биде доделен, зголемувајќи ги наградите за илјадници победници и додавајќи возбуда на извлекувањето.

Џекпотот е загарантиран да го освои барем еден учесник во извлекувањето што мора да се освои. Ако никој не го постигне џекпотот со совпаѓање на сите шест броеви, наградниот фонд се дели на оние кои постигнале два или повеќе броеви во она што се нарекува „Превртување“

Секој пат кога ќе се случи извлекување кое мора да се освои, џекпотот на Лото се враќа на првобитната вредност. Ако се случи превртување, џекпотот се дели на преостанатите добитници врз основа на однапред одредена пропорција.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)